Cloud Computing / Edge — February 9, 2016 at 2:26 pm

Traficul de date în cloud la nivel global va crește de peste patru ori până la 2020

by

date-in-cloudTraficul de date în cloud la nivel global va crește de peste patru ori până la finalul anului 2019, de la 2,1 la 8,6 zettabytes (ZB), depășind ritmul de creștere al traficului centrelor de date, estimat a se tripla în aceeași perioadă (de la 3,4 la 10,4 ZB), potrivit celui de-al cincilea studiu anual Cisco® Global Cloud Index (2014-2019).

Creșterea traficului de date în cloud și adopția serviciilor de cloud sunt influențate de mai mulți factori. Printre aceștia, cei mai importanți sunt creșterea popularității serviciilor de cloud public (infrastructură accesibilă oricui prin Internet) pentru segmentul de business și gradul de virtualizare pentru zona de cloud privat (infrastructură accesibilă în interiorul unei companii). Numărul din ce în ce mai mare de conexiuni machine-to-machine (M2M – comunicare automată dintre două dispozitive printr-o rețea fixă sau mobilă) are potențialul de a genera și mai mult trafic în cloud în viitorul apropiat.

Pe lângă creșterea rapidă a traficului de date în cloud, Internet of Everything (IoE) – ecosistem care leagă oameni, procese, date și lucruri – poate avea un impact semnificativ asupra traficului centrelor de date. O gamă largă de aplicații IoE generează volume foarte mari de date, care vor ajunge la 507,5 ZB pe an (42,3 ZB pe lună) până în 2019; un volum de 49 de ori mai mare decât cel estimat pentru traficul centrelor de date în 2019 (10,4 ZB). În prezent, doar o mică parte din conținut este stocat în centre de date, dar acest lucru se poate schimba pe măsură ce se amplifică cererea de aplicații și utilizarea programelor software de analiză a datelor, care oferă informații esențiale în procesul decizional.

În momentul de față, 73% dintre date sunt stocate pe PC-uri. Până în 2019, 51% dintre date vor fi stocate pe smartphone-uri, tablete, module M2M etc. Pe măsură ce se mărește volumul de date stocate, Cisco estimează o cerere și o utilizare în creștere a serviciilor de stocare în cloud. Astfel, până în 2019, 55% dintre utilizatorii de Internet la nivel global care beneficiază de conexiune în propria locuință vor utiliza soluții personale de stocare în cloud (față de doar 42% în 2014). Spre exemplu, potrivit estimărilor Cisco, până în 2017, traficul de date la nivel global generat de smartphone-uri (201 EB pe an) va depăși volumul de date stocate pe aceste dispozitive (179 EB pe an), lucru care presupune extinderea capacităților de stocare în cloud.