Expert IT — February 13, 2016 at 9:11 am

Cinci elemente critice în business care fac diferenţa între succes şi insolvenţă

by

Experienţa ultimilor ani a demonstrat că performanţa unei companii poate fi îmbunătăţită nu numai prin creşterea vânzărilor, dar şi prin coordonarea şi controlul în timp real al costurilor operaţionale şi al cash flow-ului. Managerii care fac performanţă sunt atenţi la cinci elemente de bază ale firmelor pe care le conduc.

Cel mai important element, în contextul economic actual, este evident cash flow-ul care, dacă înregistrează o abatere de peste 10% de la nivelul previzionat în cursul unei luni, în condiţiile în care activitatea rămâne constantă, trebuie să reprezinte un semnal de alarmă. Soluţiile ERP permit previzionarea zilnică a evoluţiei fluxului de numerar, ceea ce ajută managerii să ia decizii preventive din timp.
adrian-bodomoiu-wizrom-7small
„Se pot înregistra fluctuaţii periodice şi previzibile ale cash flow-ului, în funcţie de sezonalitatea afacerii şi mulţi alţi factori, însă orice abatere semnificativă trebuie imediat rezolvată”
, spune Adrian Bodomoiu, Director General Wizrom Software.

Al doilea element important este venitul din vânzarea produselor/serviciilor, care poate fi coordonat şi controlat cu ajutorul instrumentelor software precum soluţii de gestiune a relaţiei cu clienţii (CRM), respectiv automatizare a forţei de vânzări (SFA).

Corelarea stocurilor cu vânzările este al treilea element ce poate fi urmărit în timp real pentru a nu permite fie achiziţionarea de stocuri neprofitabile, fie neonorarea comenzilor din cauza lipsei de produse.
Planificarea în timp real poate fi executată cu ajutorul unei soluţii de tip Demand Planning, care permite reducerea costurilor cu logistica, creşterea acurateţei gestiunii, maximizarea utilizării spaţiilor şi o acoperire mai bună a comenzilor.

Şi costurile de livrare trebuie ţinute sub control, întrucât gestiunea inteligentă a acestei activităţi poate genera scăderi de costuri operaţionale relevante. Un instrument eficient în acest scop este o soluţie de rutare de tip transportation management solution prin care managerii obţin reducerea numărului de km prin optimizarea traseelor, scăderea costurilor de livrare şi a timpilor de aşteptare, respectiv creşterea gradului de utilizare a flotei, îmbunătăţirea calităţii serviciilor de livrare, respectiv diminuarea emisiilor de CO2.

Pe baza acestor elemente, un manager performant trebuie să poată realiza proiecţii ale veniturilor şi costurilor viitoare, pentru a ştii încotro să îndrepte organizaţia şi ce să raporteze acţionarilor. Bugetarea, cu proiecţii pe bază de scenarii în funcţie de numeroase criterii, se poate face foarte eficient cu ajutorul instrumentelor software special creeate în acest scop.

„Contextul general necesită reacţii tot mai rapide şi în perioade de timp tot mai scurte, obligând managerii să-şi adapteze în permanenţă acţiunile pentru atingerea obiectivelor. Managerii care folosesc instrumentele software adecvate pot fi mereu cu un pas înainte”, a explicat Adrian Bodomoiu.