Networking — February 13, 2016 at 4:26 pm

Cod de conduita pentru furnizarea serviciilor cu valoare adaugata prin telefon

by

Happy TextingANCOM a adoptat Codul de conduita care reglemeneaza modalitatea de utilizare a numerelor nationale scurte interne si a codurilor scurte SMS/MMS folosite pentru jocuri, concursuri si diverse servicii oferite prin intermediul telefoanelor mobile. Codul se aplica furnizorilor de retele publice de comunicatii electronice si furnizorilor de servicii cu valoare adaugata si aduce, printre altele, masuri suplimentare de protejare a utilizatorilor, pentru a evita abuzurile sau fraudele asociate accesarii serviciilor cu valoare adaugata.

Prin apelarea si transmiterea de SMS-uri catre un numar scurt format din 3-5 cifre sau prin raspunsul la un SMS primit de la un astfel de numar, utilizatorii solicita sau se aboneaza la servicii de continut pentru care, in general, sunt taxati suplimentar. Aceste numere sunt alocate de catre furnizori in retelele proprii, serviciile cu valoare adaugata fiind, de regula, furnizate de terti, care utilizeaza reteaua pentru asigurarea accesului utilizatorilor la continutul furnizat si incasarea tarifului aferent. Apelurile sau mesajele prin care utilizatorii solicita suport tehnic, imagini si sunete speciale pentru telefonul mobil (ringtones), informatii, plata unor servicii sau produse, horoscop, concursuri si jocuri sau anumite aplicatii ce pot fi descarcate pe telefonul mobil nu sunt scazute din minutele sau SMS-urile incluse in abonamente/extraoptiuni, fiind, de cele mai multe ori, taxate cu un tarif mai mare decat cel practicat pentru un apel/SMS in retea. In plus, sunt situatii cand utilizatorii se aboneaza la astfel de servicii prin transmiterea unui singur SMS catre un numar scurt, fiind ulterior taxati in mod recurent.

Utilizatorii trebuie sa primeasca informatii clare despre tariful aplicabil si modalitatea de tarifare a apelului sau a mesajelor SMS/MMS de fiecare data cand li se comunica numarul sau codul scurt aferent serviciului cu valoare adaugata, precum si la momentul initierii serviciului. In cazul serviciilor furnizate prin SMS/MMS recurente, utilizatorii vor fi informati asupra faptului ca taxarea ulterioara se va realiza fara a mai fi necesare alte actiuni din partea lor, dar si asupra mecanismului de dezabonare. Detaliile privind consumul de servicii cu valoare adaugata oferite prin intermediul numerelor si codurilor scurte se vor regasi si in factura detaliata emisa abonatilor de catre furnizor.

Codul de conduita a fost adoptat de Autoritate prin Decizia nr. 1131/2014 privind adoptarea Codului de conduita pentru utilizarea numerelor nationale scurte interne si a codurilor scurte SMS/MMS in urma procesului de consultare publica, prevederile sale fiind obligatorii pentru toti furnizorii de retele publice de comunicatii electronice care utilizeaza sau asigneaza numere nationale scurte interne sau coduri scurte SMS/MMS. Decizia va fi transmisa spre publicare in Monitorul Oficial al Romaniei si va intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii, cu exceptia prevederilor din Cod care necesita un interval mai mare pentru a fi implementate de furnizori, precum cele referitoare la informarea utilizatorilor, care intra in vigoare in termen de 12 luni de la aceasta data, fiind necesara modificarea contractelor in vigoare dintre operatorii telecom si furnizorii de servicii cu valoare adaugata.