Expert IT — February 13, 2016 at 12:49 pm

Cum să îți conectezi telefonul sau tableta la televizor

by

tv-coonectionÎn acest moment, aproape orice dispozitiv mobil, fie el smartphone sau tabletă, poate fi conectat la un ecran mai mare, pentru a reda conținutul multimedia. Conectarea unui dispozitiv mobil la un televizor, de exemplu, se poate realiza în mai multe feluri, fie prin cablu, fie prin wireless. Acest lucru este denumit generic “mirorring”, adică partajarea ecranului mic direct pe TV sau monitor.

Conectarea prin cablu
Partajarea ecranului prin cablu este realizată de regulă folosind standardul MHL (Mobile High-Definition Link), folosit de majoritatea smartphone-urilor. Standardul conectează portul microUSB al telefonului la portul HDMI al TV-ului.
Avantajul acestei conexiuni constă în faptul că telefonul se încarcă în timpul conectării. Pentru conectare este nevoie de un adaptor MHL, care de regulă trebuie achiziționat separat.
Standardul SlimPort este practic identic cu MHL, fiind folosit însă de doar câteva modele de telefoane sau tablete, cum ar fi LG sau Nexus. De asemenea, este nevoie de un adaptor SlimPort, la fel ca și în cazul MHL.

Conectarea wireless
Partajarea wireless poate fi realizată folosind Miracast / Wi-Di, tehnologii pe care trebuie să le aibă ambele dispozitive. În general, toate televizoarele smart au această funcție. Pe de altă parte, în cazul în care nu avem un televizor smart, există variante de adaptoare, astfel încât să putem face mirroring pe ecranul mare.

Samsung AllShare Cast Dongle, un dispozitiv compatibil doar cu anumite modele de Samsung, se conectează la mufa HDMI a televizorului. Astfel, ecranul telefonului va fi redat pe cel al TV-ului.

Un dispozitiv universal, compatibil cu Android și IOS, este Google Chromecast, a cărui funcție de mirorring este însă suportată doar de dispozitivele Android mai noi, restul telefoanelor având posibilitatea de a transmite la televizor doar conținut multimedia, fără însă a face mirroring.

Pe lângă televizoare sau monitoare, smartphone-urile moderne se pot conecta la diverse alte gadget-uri din casă, cum ar fi sisteme de iluminat, prize inteligente, camere de supraveghere, sisteme audio performante etc. Toate acestea pot comunica între ele și pot fi controlate de la distanță cu ajutorul unui smartphone conectat la Internet.

Sursa: EuroGsm