Expert IT — February 13, 2016 at 11:50 am

Ghid de achiziţionare a camerelor de supraveghere de reţea

by

Cu o gamă variată de camere de supraveghere de reţea utilizatorii sunt puşi de multe ori în situaţia de a nu mai ști ce să aleagă și, uneori, nici nu mai știu ce au propriu-zis nevoie. În acest scop, Axis Communications, a realizat un scurt ghid de achiziţionare pentru astfel de produse pe care să-l aibă în vedere cei care caută soluții de supraveghere a casei.

Definirea scopului procesului de supraveghere
Camerele care au fost dezvoltate pentru a realiza o supraveghere de ansamblu au ca scop vizualizarea generală a unor locaţii sau urmărirea unor acţiuni care nu sunt relevante la nivel de detalii. Pe de altă parte, camerele de supraveghere care deţin integrat un senzor ce poate oferi detalii au fost dezvoltate pentru a permite identificarea de persoane şi obiecte (plăcuţe de înmatriculare, monitorizarea punctelor de vânzare etc). Scopul supravegherii conduce la determinarea tipului de cameră necesar, al locului în care aceasta va fi amplasată sau tipurile de lentile necesare.

Aria de acoperire
Pentru orice spaţiu care trebuie supravegheat este necesară determinarea numărului de locaţii de interes din interiorul acestuia şi dacă aceste locaţii sunt relativ apropiate unele de celelalte. Aria astfel determinata este necesară pentru a putea alege modelul optim şi numărul necesar de camere.
Camere fixe sau PTZ. Un anumit spaţiu poate fi supravegheat prin folosirea mai multor camere fixe sau camere PTZ. Luând în considerare faptul că o cameră PTZ cu capabilitate de zoom poate oferi imagini detaliate şi de foarte bună calitate, acestea pot fi folosite atât pentru supravegherea unei zone în general, cât şi a diferitelor detalii. Totuşi, o cameră PTZ poate oferi imagini doar dintr-o singură zonă, în timp ce o cameră fixă oferă o acoperire maximă. Pentru a putea beneficia de capabilităţile maxime ale unei camere PTZ, este nevoie de prezenţa unui operator, sau prestabilirea unui pattern de înregistrare.
HDTV, camerele megapixel sau standard – Unele dintre caracteristicile cele mai importante ale camerelor de supraveghere de reţea sunt: abilitatea de a trece dincolo de rezoluţia tradiţională PAL/NTSC şi frame rate-uri. Camerele HDTV, megapixel sau cele cu rezoluţie standard au fost dezvoltate pentru a fi folosite în diferite scenarii. De exemplu, dacă avem de supravegheat două zone de interes de dimensiuni reduse aflate una în proximitatea celeilalte, este recomandată folosirea unei camere megapixel sau HDTV cu lentile wide, în detrimentul folosirii a două camere non-megapixel.

Supravegherea de interior/exterior
Senzitivitatea de lumină. Atunci când este nevoie de supravegherea unui spaţiu neiluminat artificial, alege o cameră cu lampă IR. De asemenea, dacă plasarea camerei se va realiza într-un spaţiu în care riscul de vandalism este ridicat, trebuie să ai în vedere şi achiziţionarea unei carcase de protecţie.

Calitatea imaginii
Calitatea imaginii este una dintre cele mai importante caracteristici ale unei camere.
Este în schimb un aspect greu de măsurat şi cuantificat. Cea mai bună soluţie pentru a determina calitatea imaginii unei camere de supraveghere este să instalezi diferite modele şi să compari imaginile. Dacă înregistrarea de imagini în care apar obiecte în mişcare este o caracteristică vitală pentru tine, este important să alegi o cameră care foloseşte o tehnologie de scanare progresivă.

Compresie
Cele trei standarde de compresie video folosite de produsele Axis sunt H.264, MPEG-4 şi Motion JPEG. H.264 is este ultimul standard implementat şi oferă o folosire optimă a spaţiului de stocare şi a bandwidth-ului.

Audio
Camerele de reţea Axis au încorporat un microfon şi/sau o intrare pentru un microfon extern. De asemenea, anumite modele deţin şi un speaker sau o ieşire audio.

Management de eveniment şi supraveghere video

Funcţionalităţile de management de eveniment sunt de multe ori configurate folosind un software de management video şi sunt accesibile graţie porturilor de intrare-ieşire aflate pe cameră sau video encoder. Realizarea de înregistrări bazate pe stabilirea de pattern-uri reduce atât spaţiul de stocare necesar cât şi necesitatea unui bandwidth mare. De asemenea, acest scenariu permite operatorilor să se ocupe de gestionarea a mai puţine camere, din moment ce unele dintre ele sunt setate pentru a se activa doar în momentul în care este detectată de exemplu o mişcare.

Funcţionalităţi de reţea optime
PoE; criptare HTTPS pentru criptarea fişierelor video înainte de a fi transmite pe reţea; filtrare de adrese IP, IEEE802.1X pentru controlul accesului ş IPv6; funcţionalitate wireless.

Interfeţe deschise şi aplicaţii software
Un produs de reţea cu o interfaţă deschisă se poate integra mult mai repede în orice sistem. De asemenea, este important ca acel produs să suporte o gamă largă de software-uri şi aplicaţii. Produsele Axis sunt suportate atât de software-urile realizate in-house cât şi de companii terţe, având peste 550 de parteneri ce dezvoltă aplicaţii de video management.

Câteva modele de camere video cu diferite funcționalități
q8414lvsCa exemplu de cameră video cu funcționalități avansate pentru interior este Axis Q8414-LVS care se poate integra în sistemele de alarmă prin intermediul portului I/O. Acest model poate face parte dintr-un sistem de supraveghere complet și poate fi o modalitate importantă de a proteja și spori securitatea oamenilor din diferite centre. Mai mult, prin intermediul aplicației se pot seta zone de confidențialitate, care nu vor fi monitorizate, pentru a se asigura protecția. Camera video asigură o supraveghere în plan orizontal de 105 grade, fără a exista zone moarte prin montajul în colțuri. Oferă astfel 1.3MP sau un video stream de 720p HDTV.

f44_main_sensor_groupUn alt model de menționat atât pentru exterior, cât și pentru interior, este seria F44 lansată recent de către Axis Communications. F44 implică o unitate centrală și până la 4 senzori de imagine. Modelul AXIS F44 integrează streaming simultan a patru clipuri video FHD separate, la 12.5/15 cadre pe secundă (50/60 Hz) sau patru clipuri video HDTV 720p la full frame rate. Axis F44 permite vizualizare Quad view, un stream format din patru vizualizări separate provenite de la unităţile senzor conectate. Unitatea centrală permite porturi de intrare/ieşire pentru dispozitive externe care pot îmbunătăţi management-ul sistemului de alarmă, stocarea locală a înregistrărilor folosind două sloturi de carduri SD. Echipamentul deține capabilităţi video inteligente cum ar fi detecţia mişcării, alarmă activă tip tampering şi aplicaţii ce pot fi downloadate prin intermediul AXIS Camera Application Platform.

p5414Seria AXIS P54 cuprinde camere de exterior ușor de montat în perete atât HDTV și PTZ (pan/tilt/zoom) care au un design estetic fără a se observa când sunt montate în exteriorul unei clădiri. Aceste modele au un preț bun și sunt ideal de utilizat în zone rezidențiale sau într-un perimetru de supraveghere din oraș, în parcarea casei sau în curtea unei școli. Modelul AXIS P5414-E permite performanță de 720p HDTV, iar AXIS P5415-E oferă 1080p HDTV. Ambele modele suportă zoom optic de 18x cu autofocus, iar cu ajutorul rezoluției HDTV, camerele permit vederi detaliate zoom-in. Camerele cu senzori sensibili la lumină oferă o calitate a imaginii în condiții de vizibilitate redusă chiar mai mari decât camerele HDTV PTZ. Când este montat într-un colț de clădire, AXIS P54 permite un unghi de acoperire de 270° cu o arie largă de acoperire.