Expert IT — February 13, 2016 at 12:42 pm

Piața de storage Flash-Array depășește 11 miliarde de dolari în 2014

by

flashIndustria de storage continuă să se dezvolte iar piața de flash-array (incluzând all-flash arrays AFAs și Hybrid Flash Arrays HFAs) arată o creștere explozivă.

Conform unui nou studiu IDC, apariția unor soluții mai robuste, capabile să lucreze cu task-uri complexe, a ajutat creșterea pieței de Flash-Based arrays la o valoare de 11 miliarde de dolari în 2014 la nivel mondial.
Impactul pe care această tehnologie îl va avea în Datacentere este indiscutabil unul foarte important, având în vedere că din ce în ce mai multe platforme flash oferă servicii de date pentru segmental enterprise. Dacă piața era dominată de start-upuri în căutarea unei nișe, perspectiva creșterii tehnologiei flash în datacentere îi determină pe producătorii tradiționali de echipamanete de storage
pentru enterprise să-și adauge în portofoliu aceste soluții.

În trimestrul 2 din 2015, în Europa de Vest, piața de storage a scăzut cu 12% comparativ cu aceeași perioadă din 2014. Totuși, livrările de tehnologie All-Flash au crescut în această regiune cu 113%, demonstrând că marile companii din această regiune gândesc pe termen lung atunci când fac investiții. Numărul de tranzacții semnificative bazate pe tehnologia flash crește în fiecare trimestru, mulțumită scăderii prețurilor, a creșterii utilizării acestei tehnologii, precum și a apetitului companiilor de a investi în tehnologii noi.
Adoptarea acestei tehnologii va fi accelerată în Europa de Vest în timp ce arhitectura din data centere tinde spre Software Defined
Storage și Flash based storage.

Între timp, în Europa de Est, piața de storage a raportat o scădere bruscă de 29%, datorită perfomanțeler extrem de scăzute din Rusia. De altfel, dacă excludem Rusia din calcul, piața a arătat o creștere sănătoasă de 6% comparație cu trimestrul 2 din 2014. Chiar dacă nu la același nivel ca în vestul Europei, soluțiile flash sunt în creștere și în zona noastră, și același trend este așteptat să se păstreze în viitor.

În România piața de Storage Extern a crescut cu 14% în trimestrul doi. Soluțiile flash au reprezentat aproximativ 29% din totalul pieței, comparativ cu 26% în aceeași perioadă a anului trecut. Aproape 95% din soluțiile flash vândute au fost Hybrid Flash Array, restul venind din All Flash Array.

de Ionuț Posastiuc , Senior Research Analyst, IDC România