Esential — February 13, 2016 at 7:17 am

Tehnologie disruptivă

by

Şuvoiul de relatări şi comunicate de presă legate de târgul de tehnologie CES 2015, recent încheiat la Las Vegas, s-a referit, oarecum normal pentru un eveniment destinat consumatorilor finali, în majoritate la noi gadget-uri şi jucării prin care omul modern să fie şi mai conectat la universul digital şi la viaţa minunată promisă de alter ego-ul în biţi al fiinţei umane.

CES 2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dincolo de toate astea, însă, CES 2015 a însemnat cel puţin un eveniment extrem de important pentru întreaga omenire. A fost prima ocazie când tehnologia de imprimare 3D a trecut de stadiul experimentului şi lucrului în mediu de business şi a ajuns la nivelul consumatorului obişnuit.

De ce este important acest eveniment? Deoarece, din punctul meu de vedere, din acest moment încolo omenirea va intra într-o nouă fază a transformării sale către zona de societate digitalizată. Motivul este pur şi simplu acela că imprimarea 3D în scopuri de consum deţine acel potenţial disruptiv de influenţare a vieţii cotidiene a noastre, a tuturor.

Contează mai puţin că gama de produse pe care un consumator obişnuit le poate obţine, acasă la el, cu ajutorul imprimantei 3D conectate la computer este (încă) destul de limitată. Contează cel mai mult faptul că preţul unor astfel de dispozitive a devenit suficient de accesibil pentru utilizatorii finali, astfel încât este de aşteptat ca în acest an să fim martorii unui adevărat asalt al campaniilor de marketing şi vânzare legate de astfel de echipamente.

Un singur exemplu este suficient pentru a lua serios în considerare potenţialul disruptiv al acestei tehnologii. Este suficient să ne gândim la numărul uriaş de obiecte de plastic, realizate în serii gigantice ca dimensiuni, în China, cu costuri extrem de mici de producţie. În condiţiile în care imprimantele 3D vor deveni din ce în ce mai accesibile ca preţ, este absolut firesc, în opinia mea, ca oamenii să-şi dorească obţinerea de produse pentru consumul lor individual conform unor specificaţii proprii, care să sublinieze individualitatea şi unicitatea produselor menite confortului vieţii cotidiene, şi, ca atare, să renunţe la achiziţiile de obiecte uniforme produse în China. Iar asta va însemna o lovitură extrem de dură dată principalei pieţe de producţie din lume, cu consecinţe greu de întrevăzut acum.

Cele de mai sus constituie motivul principal pentru care îndrăznesc să afirm că CES 2015 reprezintă un moment de cotitură în istoria tehnologiei. Un moment care va genera valuri în economia mondială. Ce amploare vor lua aceste valuri şi cum se vor calma ele, rămâne de văzut în foarte scurt timp.