Smart City — February 14, 2016 at 11:03 am

De ce are România nevoie de proiecte urbane inteligente?

by

smart-citiesÎn perioada 21-22 octombrie va avea loc prima editie a Expo-Conferinței Smart Cities of Romania. Organizatori: Asociația Română pentru Tehnică de Securitate, Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei, Organizația Română pentru Implementarea Sistemelor Inteligente de Transport, ITS Events Management

Până în anul 2050, peste 70% din populaţia lumii, adcă 6,3 miliarde de oameni, va locui în mediul urban, iar oraşele vor fi principalul motor al dezvoltării și creșterii economice. România nu face excepţie, chiar dacă datele Institutului Național de Statistică arată un grad de urbanizare de doar 55%, printre cele mai mici din Europa. Totuşi, mediul urban are o pondere masivă în PIB, domeniul ITC depăşind în 2014, cu 11% contribuţie, pentru prima dată Agricultura. Chiar dacă oraşele romaneşti nu au acelaşi ritm de creştere ca media globală, municipalităţile caută cele mai bune soluţii pentru a permite dezvoltarea facilă a mediului de afaceri şi pentru a oferi cele mai bune condiţii de viaţa cetăţenilor.

Aparent rupte din literatura ştiinţifico-fantastică, proiectele urbane inteligente sunt mai aproape de realitate. Conceptul de Smart City acoperă aspecte multiple ale vieţii urbane: servicii publice, energie, construcţii, infrastructura, transport, tehnologii informatice, educaţie şi sănătate. Cărora, în ultimii ani, o dată cu creşterea gradului de penetrare al Internetului şi a nivelului de mobilitate, li se adaugă încă un element de importanță critica – cel de “Smart Citizen.”
Inițiativele locale în domeniul orașelor inteligente, deși au debutat timid, înregistrează o creștere constantă si se regăsesc nu doar în discursul public dar și în proiectele de digitizare a administrației sau de modernizare a infrastructurii. Ca răspuns la nevoia de informație actuală asupra acestui concept multi-disciplinar, ITS Events Management, alături de Asociația Română pentru Tehnică de Securitate, Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei și Organizația Română pentru Implementarea Sistemelor Inteligente de Transport, organizează în luna octombrie, la București, “Smart Cities of Romania”, prima conferință de amploare națională dedicată orașelor inteligente.

„Evenimentele pe tehnologie, energie şi transporturi, pe care le organizăm anual, au adus frecvent în discuţie conceptul de oraş inteligent şi aspectele vieţii urbane contemporane. Astfel s-a născut idea unui eveniment dedicat „smart city” prin care să aducem în dezbatere publică provocările viitorului și soluțiile pe care le au la dispoziţie municipalităţile din România. Alături de câţiva parteneri de încredere încercam să stabilim o direcţie şi să pornim. Ştim că începutul este dificil întotdeauna dar sper să atragem atenţia pieţei şi pe parcurs tot mai mult organizaţii, instituţii şi companii să ni se alăture, pentru că toți ne dorim să trăim în oraşe cât mai inteligente”, afirmă Liliana Balici, Director General, ITS Events Management.

Evenimentul, structurat pe expoziţie si coferinţă, cuprinde mai multe sesiuni repartizate de-a lungul a două zile de dezbateri, va reuni reprezentanți ai Comisiei Europene, ai autorităților locale și ai instituțiilor naționale de reglementare, precum și specialiști din mediul academic și din mediul privat, astfel încât audiența să poată beneficia de o perspectivă completă asupra problematicii Smart City. Detalii despre eveniment, inclusiv agenda lucrărilor pot fi găsite pe site-ul www.romaniasmartcities.ro