Cloud Computing / Edge — April 20, 2016 at 7:59 pm

Inovează companiile mai repede utilizand Cloud?

by

istock_000015222227mediumAsimilarea tehnologiei Cloud va continua într-un ritm constant pe măsură ce preocupările legate de securitate sunt depășite

Mai mult de 90% dintre companii consideră că serviciile Cloud le permit să inoveze mai repede, conform unui studiu realizat de IDG Connect pentru Oracle. Studiul arată că jumătate (51%) dintre companii vor atinge maturitatea în Cloud în următorii doi ani, în contextul în care preocupările și atenția pentru mutarea în Cloud au evoluat.

Pentru adoptarea Cloudului hibrid, barierele tradiționale, cum ar fi preocupările legate de securitate, sunt înlocuite de cele operaționale, precum gestionarea mai multor medii IT și lățimea de bandă a rețelelor. Cei care construiesc infrastructuri de Cloud privat continuă să vadă securitatea drept principala preocupare.

De asemenea, respondenții au menţionat „câștigarea sprijinului persoanelor de decizie cheie“ ca fiind cel mai important aspect pentru succesul infrastructurilor Cloud private și hibride, sugerând că influența asupra implementărilor Cloud se extinde dincolo de IT, în zone mai ample ale afacerii. Aceste cifre sugerează că rolul CIO-ului este mai important ca niciodată în coordonarea mai multor medii IT și în comunicarea efectivă a beneficiilor implementării Cloud către alte zone de business.

Principalele concluzii ale cercetării includ:
92% dintre respondenți susţin că serviciile Cloud le permit să inoveze mai repede; 73% spun că îi ajută să păstreze clienții existenți; iar 76% afirmă că îi ajută să câștige noi clienți.
Una din cinci afaceri (19%) a atins „maturitatea în Cloud“, iar mai mult de jumătate (51%) consideră că vor ajunge la maturitate în doi ani.
Respondenții au identificat cele mai importante puncte pentru implementarea cu succes a Cloud-ului hibrid, reuşind să obţină: susţinerea din partea factorilor de decizie cheie (29%), eficientizarea costurilor (25%) și construirea unei relații puternice cu un furnizor (22%).
Cele mai mari bariere în adoptarea Cloud-ului hibrid sunt date de gestionarea mai multor medii IT (60%), lățimea benzii de rețea (57%) și relația cu furnizorii IT (52%).

Johan Doruiter, Vice Președinte Oracle Systems în EMEA, a adăugat: „Tradiționalele zone de preocupare, cum ar fi securitatea datelor și disponibilitatea, scad ca și interes și sunt, de fapt, menționate ca beneficii cheie în adoptarea Cloud-ului de cele mai multe companii. Aceste preocupări tradiționale au fost înlocuite de cele operaționale, inclusiv de modul în care se pot gestiona mai multe medii IT și de asigurarea unei lățimi suficiente de bandă. Pentru companiile care sunt pe punctul de a ajunge la maturitate cu implementările Cloud, este din ce în ce mai important să poată gestiona implementările publice, private și hibride printr-o singură viziune consolidată.“

„Sesizăm o diferență notabilă în ceea ce privește preocupările privind securitatea între implementările private și cele hibride“
, afirmă Bob Johnson, Vice Președinte și Analist Principal IDG Connect. „Pentru companiile care se concentrează pe implementările de Cloud privat, securitatea este o preocupare principală, ce indică faptul că procesarea se mută în Cloud. Organizațiile cu un mix hibrid de servicii Cloud on premise și publice au conștientizat beneficiile deschiderii infrastructurii către parteneri și clienți, iar, ca rezultat, sunt receptive la o dezvoltare corespunzătoare a punctelor forte, maturității și a gradului de sofisticare a sistemului lor de securitate.“

„În România, întâlnim preocupări similare în rândul companiilor care evaluează utilizarea Cloud-ului ca modalitate de creștere a inovării în contextul Economiei Digitale, și ne referim în special la provocările legate de securitate. Lățimea de bandă nu este o barieră importantă în adopția Cloud-ului, deoarece România are una din cele mai rapide infrastructuri de rețea din lume. Oricum, multe organizații din România consideră că diferitele cerințe legate de confidențialitatea datelor și reglementări sunt provocări ce trebuie adresate înainte de adoptarea unei abordări Cloud hibrid ca parte a strategiei lor IT“, afirmă Liviu Gherman, Cloud Leader, România.