Esential — April 20, 2016 at 6:38 pm

Un avans de recuperat

by

index1Presa internaţională de specialitate a relatat zilele trecute că o echipă de cercetători din Statele Unite au creat un centru de date miniatural experimental bazat pe energie solară, ca răspuns la cererile tot mai presante ale industriei IT de găsire a unei surse de energie sustenabile pe termen lung pentru fermele mari de servere.

Poreclită MassNZ, facilitatea cu o suprafaţă de douăzeci de metri pătraţi a fost creată special pentru a oferi cercetătorilor o cale de a înţelege cum pot fi utilizate sursele regenerabile de energie în scopul reducerii dependenţei de combustibili fosili pentru centrele de date. Proiectul se desfăşoară sub tutela Massachusetts Green High Performance Computing Center (MGHPCC), cu ajutorul universităţilor partenere ale organizaţiei şi al furnizorului local de energie, Holyoke Gas and Electric.

MassNZ este situat lângă centrul tradiţional de date, de 15 MW, al centrului de calcul, şi va fi alimentat cu energie dintr-o fermă învecinată de panouri solare pentru servere, echipamentele de stocare şi kit-ul de networking. De asemenea, minicentrul de date conţine un amestec de baterii şi micro turbine care pot fi folosite pentru stocarea energiei suplimentare în vederea consumului ulterior.
Centrul de calcul a făcut cunoscut faptul că energia, sistemul de răcire şi datele generate în locaţia respectivă vor fi folosite de echipa de cercetători pentru descoperirea celei mai eficiente modalităţi de integrare a centrelor de date în reţelele inteligente de energie, astfel încât acestea să poată efectua misiuni de procesare date de mare performanţă şi automatizare.
Conform echipei de cercetători implicată în proiect, rezultatele acestuia ar putea avea implicaţii majore asupra întregii industrii IT. Şi asta deoarece centrele de date joacă un rol esenţial în universul conectat din zilele noastre, însă sunt consumatoare vorace de energie. Cu ajutorul MassNZ se speră să se ajungă la înţelegerea unor modalităţi de scădere a amprentei energetice a centrelor de date şi la creşterea gradului de utilizare a energiilor regenerabile, într-o perioadă în care întreaga omenire s-a lansat în cursa de descreştere a dependenţei de energia produsă din combustibili fosili.

Consumul energetic al centrelor de date începe să fie din ce în ce mai mult monitorizat (cel puţin în Statele Unite) de către autorităţile de reglementare şi cele de mediu, fapt care a generat speculaţii legate de emiterea unor noi legi care vor forţa micşorarea emisiilor de carbon ale unor astfel de facilităţi prin stimularea consumului de energie regenerabilă. În context, unul din scopurile proiectului MassNZ este acela de aflare a celui mai bun mod de atingere a unor asemenea obiective din punct de vedere al proiectării şi construcţiilor viitoare de infrastructuri.
Până acum, proiectarea sustenabilă energetic a centrelor de date s-a lovit de trei obstacole: disponibilitatea de infrastructuri experimentale pentru realizarea unor prototipuri realiste în scop de evaluare, disponibilitatea de studii de caz realiste privind funcţionarea unor centre de date cu adevărat “verzi” şi vizibilitatea în timp real a infrastructurii de utilităţi care furnizează energie centrelor de date. Prin realizarea noului proiect, se speră că aceste obstacole vor fi depăşite în bună măsură.

de Bogdan Marchidanu