Esential — April 29, 2016 at 3:19 pm

Bani europeni pentru transformare digitală

by

digital transformationComisia Europeană a făcut recent publice mai multe măsuri de digitalizare a industriilor pe teritoriul bătrânului continent, mobilizând fonduri de 50 miliarde euro din surse publice şi private pentru sprijinirea de iniţiative legate de inovaţie, servicii publice şi standarde, precum şi de proiecte pilot pentru reţele mobile 5G, Internet of Things, tehnologii big data, securitate şi cloud computing.

Măsurile anunţate vor conecta între ele mai multe iniţiative naţionale, cum ar fi cele din Franţa, Germania, Italia şi Olanda, şi vor stabili un cadru de lucru pe întreg cuprinsul Uniunii Europene, în scopul coordonării lucrului transfrontalier.

Planul de ansamblu, care înseamnă prima iniţiativă legată de industria de profil a programului pieţei digitale unice europene, prevede alocarea sumei de 37 miliarde euro inovaţiei digitale, alocarea sumei de 5,5 miliarde euro pentru investiţii naţionale şi regionale în hub-uri de inovaţie digitală, alocarea sumei de 6,3 miliarde euro pentru înfiinţarea de facilităţi de producţie a componentelor tehnologice de generaţie următoare şi alocarea sumei de 6,7 miliarde euro pentru o iniţiativă pan-europeană de tip cloud în folosul specialiştilor în ştiinţă şi tehnologie.

Comisia Europeană consideră că digitizarea produselor şi serviciilor din cadrul industriei de profil, care acoperă 33 de milioane locuri de muncă în cele 28 de state membre, ar putea oferi un stimulent economiei europene de până la 110 miliarde euro. În aceeaşi manieră, organismul european a identificat un număr de sectoare industriale care au rămas în urmă în termeni de transformare digitală, printre care se numără agricultura, construcţiile, textilele şi metalurgia, precum şi zona de întreprinderi mici şi mijlocii.

“Europa dispune de o bază industrială foarte competitivă şi este lider mondial în anumite sectoare importante,” a declarat Gunther Oettinger, comisarul european pentru economie şi societate digitală. “Însă Europa va reuşi să-şi păstreze rolul de frunte doar dacă digitizarea industrială va avea succes şi va fi atinsă cu rapiditate. Noi ne propunem să atingem astfel de obiective. Este nevoie de un efort conjugat în întreg spaţiul european pentru atragerea investiţiilor de care avem nevoie pentru a înregistra creştere în economia digitală.”

de Bogdan Marchidanu