IT in World — May 27, 2016 at 11:51 am

Piața dispozitivelor convertibile din Europa de Vest se află în creștere

by

A series of computers in a lab. 3D rendering with raytraced textures and HDRI lighting.

Conform unei analize International Data Corporation (IDC), piața dispozitivelor convertibile și detașabile din Europa de Vest prezintă creșteri semnificative de 44,7%, în creștere cu 9,2% față de intervalul raportului din anul anterior.

Contextul creșterii este dat de piața contractantă, piața tabletelor și a PC-urilor din Europa de Vest contractându-se cu 13,7% față de anul precedent. Importurile de dispozitive au crescut cu 190,4% de la 500.000 la 1,5 milioane de unități în ultimul an, în ciuda scăderii pieței PC-urilor cu 12,9%.

Creșterea generală a fost determinată de creșterea pieței notebook-urilor convertibile. De asemenea, conform analizei, creșterea este menținută prin dezvoltarea mediului IoT, care duce la o utilizare amplă a dispozitivelor mobile. Odată cu aceasta creștere a pieței, concurența a determinat companiile să își regândească strategiile de prețuri și funcții oferite.

Ca sisteme de operare, dinamica este în continuare pozitivă pentru Windows, care domină mai mult de jumătate din piața dispozitivelor, dar și a PC-urilor. Cota de piață a Microsoft a crescut cu 13% datorită succesului dispozitivelor acestora și a modulelor ODM. În segmentul PC-urilor, Windows a continuat să domine, chiar dacă upgrade-urile la Windows 10 au fost mai lente decât așteptările, în special din cauza zonei hardware.

Sistemele Android/Chrome au rămas pe locul al doilea al pieței, unde Android are o poziție dominantă pentru dispozitivele mobile, în timp ce Chrome își câștigă cu greu piața, dar în anumite zone geografice și educaționale începe să se bucure de succes.

Apple continuă să joace un rol semnificativ în piața dispozitivelor și a sistemelor de operare, fiind orientați în special către segmentul premium. Gama MacBook Pro a menținut trendul ascendent al Apple, în special cu succesul noului MacBook lansat in aprilie.

de Andrei Marian