Analiza — June 10, 2016 at 7:33 am

Nevoia de convergenţă

by

FreeSpeech2Din ce în ce mai mulţi oameni încep să conştientizeze faptul că volumul şi viteza de transfer ale datelor cresc în mod accelerat. Ca atare, devine din ce în ce mai important ca utilizatorii de date să capete acces imediat la datele potrivite în scopuri operaţionale, dar şi de analiză.

Atunci când se pune problema realizării eficiente a sarcinilor, datele trebuie să fie accesibile şi transportabile în timp real. Abordarea convenţională, de creare de noi silozuri de date pentru seturi distincte de date în mod evident nu mai corespunde cerinţelor curente.

Platformele convergente de date din interiorul centrului de date au capacitatea de a pune serviciile de date, inclusiv stocarea de date la nivel de companie, bazele de date şi cozile de executare evenimente, într-o singură structură care furnizează date în timp real utilizatorilor. Conceptul este similar celui de infrastructură convergentă într-un centru de date, în sensul în care funcţionalităţi suplimentare sunt conectate la modul fizic împreună pentru a se genera o eficienţă sporită a deplasării datelor.

Înainte de orice altceva, o platformă unificată de stocare date înseamnă amplificarea efectului automatizării aplicaţiilor. Iar asta înseamnă adaptare rapidă la schimbările din cadrul operaţional al sistemelor, cele care necesită capturarea rapidă a datelor legate de un eveniment, evaluarea datelor respective şi răspunsul în timp real, toate acestea simultan cu folosirea analizei de tip istoric pentru generarea unei bucle de feedback care să îmbunătăţească răspunsurile viitoare. Aici o bună funcţie instalată de big data analytics poate juca un rol important.

Platforma unificată înseamnă şi obţinerea de informaţii analitice în timp real. Astfel de informaţii sunt utilizate la furnizarea unei imagini complete a datelor din fişiere, înregistrările din baza de date şi fluxurile de date. În zilele noastre, datele provin din multe surse, aşa că utilizarea unui motor adecvat de stocare date pe o singură platformă permite obţinerea de avantaje imense din vizualizarea unui singur tablou al tuturor datelor.

Stocarea de date pe o platformă unificată înseamnă şi un cost total de deţinere mai mic. De unde rezultă aşa ceva? Din diseminarea eficientă a resurselor pe o platformă convergentă. Mai degrabă decât generarea de clustere separate care necesită alocări separate de resurse, ce duc la un grad mai mare sau mai mic de subutilizare per ansamblul centrului de date, o platformă convergentă de stocare conduce la o utilizare mai bună şi, prin aceasta, la cheltuieli hardware mai mici.

Platforma convergentă poate accelera dezvoltarea oricărui tip de aplicaţie, deoarece ea este capabilă de a gestiona volume mai mari de date care se pot adăuga la procesul de dezvoltare. Identificarea de mai multe cazuri de bună practică şi de valoare mai mare pentru afacere în ansamblul ei devine mai facilă pe măsură ce seturi înrudite de date, care anterior erau tratate separat, sunt corelate pe aceeaşi platformă.

În plus, micşorarea numărului de clustere de date minimizează complexitatea structurii, unul din motivele mereu evidenţiate pentru generarea de erori în cadrul infrastructurilor de stocare date. Având mai puţine clustere cu care să se lucreze, platforma convergentă de stocare date reduce procesele de integrare peste astfel de clustere disparate, prin aceasta reducând semnificativ timpii de depanare şi de rezolvare a unei probleme apărute în cadrul infrastructurii.

Consistenţa în administrare reprezintă, probabil, unul din cele mai avantaje ale unei platforme unificate. Prin definiţie, o platformă convergentă duce la un cadru de funcţionare consistent, omogen şi unificat din punct de vedere al administrării, continuităţii, securităţii şi guvernanţei. Responsabilităţile de întreţinere a valorii datelor, incluzând aici aplicarea de politici şi strategii legate de continuitate, securitate şi guvernanţă, pot deveni copleşitoare pentru administratorii de infrastructuri atunci când există silozuri de date separate de gestionat, fiecare cu nivele diferite de control administrativ. Mai mult, într-o platformă convergentă se reduce drastic nivelul de duplicare al datelor. Acest fapt duce la reducerea redundanţei pentru procesele şi instrumentele de care e nevoie pentru gestionarea fiecărei copii.

Alte avantaje ale instalării unei platforme unificate de stocare date includ accesul la instrumente de generaţie viitoare, în sensul în care există actualmente o gamă largă de proiecte open-source disponibile pentru platformele convergente prin intermediul cărora se pot furniza o mare diversitate de opţiuni de procesare, efortul mai mic de dezvoltare interfeţe de integrare a fluxurilor de lucru separate, cu efect direct asupra eficientizării proceselor de tip big data, şi furnizarea de acces la date locale pentru locaţii de întreprindere aflate la mare distanţă, un avantaj enorm pentru firmele care lucrează pe baza unei vaste distribuţii geografice a proceselor de lucru şi angajaţilor.

de Bogdan Marchidanu