IT Architecture — June 13, 2016 at 4:44 pm

Pregătirea pentru infrastructurile viitorului

by

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Deși modelele cloud hibride, arhitecturile containerizate și microserviciile sunt văzute ca noțiuni avansate pentru infrastructuri, acestea reprezintă doar etapele primare ale infrastructurilor viitorului.

Confruntându-se cu administrarea unor volume mari de date, companiile răspund nevoilor tehnologice prin învățarea unor lecții importante de la giganți precum Apple, Google și Facebook. Google de exemplu utilizează centre de date de dimensiunile unor depozite cu rețele de stocare și date cu viteze ajunse deja la Terabiti.

În ultimii ani, odată cu depășirea nivelului de aplicații web, infrastructurile trebuie să facă față unor volume ridicate de date, accesibilitate în timp real și alte politici de lucru. Resursele infrastructurii vor necesita investiții maxime odată cu utilizarea acestora de IoT și serviciile de realitate virtuală. Companiile aleg sistemele în scară pentru valorificarea datelor în scop comercial și pentru costurile relativ scăzute. În cazul în care sistemul este proiectat doar pentru o scară ridicată, acestea sunt blocate la un nivel maxim de cost determinat de utilizarea resurselor. Elasticitatea este un alt factor ce trebuie implementat, ajutând la administrarea vârfurilor de trafic pentru serviciile cu multe interogări ale bazelor de date.

Google utilizează o procesare pe containere, având cerințe de rulare reduse cu o implementare rapidă a aplicațiilor. Pentru acestea se utilizează un sistem de operare de cluster intern, numit Borg, care gestionează toate tipurile de procese, atât cele de lungă durată cât și cele in serie. Borg împarte cele două tipuri de procese, exemplu încărcarea unui film pe YouTube și procesarea log-urilor, pentru creșterea utilizării corecte a resurselor, reducând costurile. Acest lucru este posibil prin suportul de containere oferit de nucleul Linux, care permite izolarea serviciilor utilizatorilor de procesele in serie care utilizează CPU. In viitor, infrastructurile vor trebui să fie pregătite pentru colectarea și procesarea informațiilor din IoT primite de la senzori. Aceste informații vor fi obținute de la mașinile cu conducere automată, sistemele industriale automatizate sau pur și simplu de la casele inteligente.

Toate acestea vor utiliza medii de rulare hibrid, precum AWS, Google Cloud și Azure.