Data Center / Storage — June 16, 2016 at 3:56 pm

Noul VMware Horizon cu beneficii pentru zona de clienți

by

vmware horizon7Intrat pe piață acum 10 ani cu prima soluție de virtualizare pentru desktop-uri, ulterior venind cu o platformă flexibilă care permitea și virtualizarea aplicațiilor, VMware Horizon ajunge la varianta 7, care intră în zona Mobile Cloud, prin varianta Horizon 7 și Horizon Air, cu o creștere estimată la 29%.

Inovațiile aduse în premieră de noua soluție sunt la nivel de scalabilitate prin adaptarea unui model hybrid iar desktop-urile pot fi clonate în câteva secunde pentru livrarea și personalizarea desktop-urilor virtuale pentru preferințele fiecărui client din cloud, crescând în același timp și numărul de clienți și protocoale utilizate.

Scalabilitatea a fost crescută de două ori și jumătate cu asigurarea unei conexiuni flexibile și un management al resurselor pentru evitarea erorilor. Integrarea cu Identity Manager este acum totală în Cloud Panel Architecture.

Instant Clones livrează instant în cloud desktop-urile cu tot cu aplicații și funcții, oferind acces transparent la fișiere, aplicații corporate, fără a mai aduce o senzație de improvizare pentru beneficiari. Instant Clones utilizează o clonare rapidă a desktop-ului pentru trimiterea acestuia in cloud pentru a fi accesibil cu ajutorul VMware Horizon.

Nu există necesitatea mentenanței și de actualizare a aplicațiilor, acestea fiind accesibile direct din desktopul de bază. In momentul in care se face log off, desktop-ul virtual este sters în totalitate. Avantajele Instant Clones sunt multiple, printre care oferirea rapidă a desktop-urilor la cerere in câteva secunde, administrarea ușoară a desktopurilor și o performanță ridicată. În practică, Instant Clones reproduce în totalitate un desktop deja încărcat utilizând resurse minime de sistem. Ca limitări, nu sunt suportate desktopuri dedicate, suportând doar floating desktops, nu sunt suportate sistemele cu accelerare grafica Nvidia GRID, utilizând doar shared SVGA.

Politicile inteligente introduse de VMware Horizon permit personalizarea funcțiilor de personalizare, aplicând politici bazate pe utilizator și preferințele acestuia, existând posibilitatea conectării dispozitivelor locale precum cele USB, imprimante sau client drive redirection. Se poate bloca accesul la anumite aplicații speciale, oferind securitate crescută și monitorizare în timp real a performanței în timpul sesiunilor. Setările Smart Policies se pot face în funcție de apartenența utilizatorului la un grup, profilele având posibilitatea de personalizare în funcție de configurația terminalului de lucru. Utilizând profilul PCoIP, administratorii pot controla utilizatorii pe baza lățimii de bandă disponibilă, restricționând unele procese pentru conexiunile WiFi.

Truse SSO ajută la accesul la desktop utilizând certificatele digitale în locul parolelor și separând zona de autentificare de zona de acces, utilizând protocolul SAML și o gamă largă de protocoale de identificare. Avantajul este o scalabilitate ridicată a soluției.

Acces Point este o alternativă la serverul de securitate având ca avantaj utilizarea mai multor conexiuni cu o încărcare egală, cu conexiuni prin puncte de acces cu autentificare RADIUS sau RSA SecurID. De asemenea există suport pentru autentificarea SmartCard. Beneficiul principal este eliminarea traficului ne-autentificat crescând securitatea conexiunilor și a datelor. De asemenea dispozitivele pentru acces sunt separate de serverul pentru conexiuni.

Funcția VMware App Volumes 3.0 este dedicată pentru până în 1000 utilizatori, urmată de Enterprise pentru peste 1000 utilizatori, urmată și de Enterprise extins care include și managementul operațiunilor și al aplicațiilor pentru volume mari de lucru și procesare la nivel business. Noutățile aduse de aceasta funcție sunt capabilități de lucru la volume de business, o platformă integrată pentru managementul utilizatorilor și al aplicațiilor, precum și o consola de administrare unificată. Versiunea SMB este dedicată companiilor mici, rulând cu Horizon, Citrix XenApp/XenDesktop și RDSH, operând în timp real pentru mediile de utilizare și aplicații. Utilizarea acestei versiuni duce la economii de până la 70% pentru departamentele IT. Se oferă suport pentru procesoare Intel Xeon E3 cu procesoare grafice Iris Pro GPU utilizând tehnologiile de virtualizare grafică Intel, cu suport pentru 3 monitoare de utilizator. De asemenea sunt suportate soluțiile multi-user dezvoltate de AMD pentru Horizon, utilizând de asemenea tehnologie de virtualizare, accelerare 3D și suport pentru aplicații grafice de business. Se utilizează și o tehnologie la nivel demonstrativ – Flash Redirection, care trimite conținutul flash de la server către calculatorul final pentru a fi rulat local, oferind o experiență de rulare crescută și reducerea utilizării resurselor infrastructurii serverului dar și a lățimii de bandă. Viteza de printare locală și în rețea este de asemenea crescută de 4 ori față de versiunile anterioare.

WMware Horizon introduce și noul protocol Blast Extreme, care oferă un protocol controlat pentru o experiență unică în utilizarea aplicațiilor și a desktopurilor. Toate funcțiile Horizon sunt compatibile cu Blast Extreme, oferind o nouă experiență multimedia chiar și în condițiile unor conexiuni de mică viteză. Principalele funcții ale protocolului Blast Extreme sunt un suport H264 pentru majoritatea dispozitivelor, optimizarea 3D, utilizarea unei lățimi de bandă reduse, compatibilitate TCP/UDP, adaptare pentru mediile cloud și un management eficient al bateriei pentru utilizatorii dispozitivelor mobile. Blast Extreme oferă o experiență grafică 3D de înaltă calitate chiar și pentru dispozitivele low-cost, oferind o rezoluție de până la 4K. WMware Blast Extreme și protocolul PCoIP sunt suportate și prin Windows Client 4.0, cu protocoale și politici actualizate și suport pentru Windows Server 2012. De asemenea există suport pentru Mac OSX, Linux, Android, Google OS, dar și suport pentru HTML Access 4.0.

VMware Horizon Air Hybrid-Mode este primul pas făcut de WMware Horizon către cloud, combinând modul cloud pentru oferirea unor spații de lucru hybrid. Horizon Air Hybrid-Mode oferă o performanță superioară pentru date și aplicații și o administrare completă a datelor, lucrând cu optimizarea hardware în timp real. Beneficiile încep prin lansarea primului desktop și a aplicațiilor în cel mult o oră, urmând ca alte până la 2000 de desktopuri virtuale să fie procesate în maxim 20 de minute. De asemenea dispar ferestrele de administrare și actualizare a aplicațiilor sistemului de operare.

de Andrei Marian