Esential — June 25, 2016 at 8:56 am

Quantum computing prinde contur

by

IBMIBM a anunţat recent că echipele de cercetători ale companiei care lucrează în cadrului centrului de la Zurich au creat un prim procesor cuantic, compus din cinci biţi cuantici superconductori (qubits). Conform anunţului, utilizatorii vor putea accesa noua tehnologie cu ajutorul unui desktop sau al unui dispozitiv mobil prin intermediul unei platforme de quantum computing bazată pe cloud.

Deşi un computer cuantic universal nu a fost realizat încă, IBM afirmă că serviciul său de cloud IBM Quantum Experience va permite utilizatorilor să ruleze algoritmi şi să efectueze experimente cu procesorul de cinci qubiţi. Mai mult, cercetătorii vor putea să lucreze cu quibiţi individuali şi să exploreze tutoriale şi simulări legate de ceea ce se poate realiza prin quantum computing.

Compania americană a prezis că procesoarele cuantice universale medii, cu dimensiuni de 50-100 qubiţi, ar putea să apară în următorul deceniu. Un astfel de computer s-ar putea dovedi exponenţial mai rapid decât orice sistem computerizat tradiţional. La ora actuală, nici măcare cele mai rapide supercomputere de astăzi nu pot emula un computer cuantic de 50 de qubiţi.

Spre deosebire de un computer clasic, care foloseşte biţii pentru a procesa informaţii, şi unde fiecare bit reprezintă o stare de unu sau de zero, un qubit dintr-un computer cuantic poate reprezenta o stare de unu, una de zero sau amândouă simultan. O astfel de caracteristică este cunoscută ca superpoziţie. O astfel de proprietate, împreună cu alte efecte cuantice, permite computerelor cuantice să efectueze anumite calcule mult mai rapid decât este posibil cu computerele clasice.

Cum celebra Lege a lui Moore nu prea mai are obiect de manifestare, procesarea cuantică a datelor se va număra printre tehnologiile care vor induce o nouă eră de inovaţii în toate industriile. Un astfel de salt în procesarea de date ar putea conduce la descoperirea de noi medicamente şi ar putea oferi protecţie completă sistemelor de procesare date în cloud. De asemenea, ar putea dezvălui noi faţete ale inteligenţei artificiale, astfel conducând la apariţia de tehnologii tip Watson ale viitorului, mai puternice, ar putea conduce la dezvoltarea exponenţială a ştiinţei materialelor, care să transforme industrii întregi, şi ar putea face o banalitate sarcina de prelucrare a volumelor uriaşe de date din cadrul big data.

de Bogdan Marchidanu