Bizpoint — June 28, 2016 at 9:16 am

Brexitul la final

by

 

brexitCum rezultatul referendumului britanic de ieşire din UE se cunoaşte deja, implicaţiile asupra afacerilor încep să se facă deja resimţite. Iar cum Marea Britanie este unul din cele mai importante hub-uri IT din Europa, consecinţele Brexitului asupra peisajul tehnologic european nu vor întârzia să apară.

O primă consecinţă palpabilă este legată de faptul că noul regulament de protecţie a datelor personale, care va intra în vigoare în UE în mai puţin de doi ani, nu va mai include şi Marea Britanie. Asta va însemna eforturi de modificare a legislaţiei naţionale britanice pentru conformitate cu legislaţia UE. Cum Marea Britanie reprezenta până mai ieri destinaţia favorită de deschidere de centre de date performante, care să opereze date la nivel european, situaţia menţionată mai sus ar putea avea impact în sensul mutării unei părţi din operaţiunile desfăşurate acum în Marea Britanie pe continent. Iar cum nicio mutare de asemenea dimensiuni nu se face cu uşurinţă, astfel de modificări ar putea genera dureri mari de cap, deopotrivă pentru specialişti, dar şi pentru companiile care vor dori să ofere în continuare servicii de centre de date europenilor.

Pentru Marea Britanie în sine, ieşirea din UE va avea, aproape sigur, o consecinţă dezastruoasă în termeni de resurse umane competente în IT. Înăsprirea previzibilă a condiţiilor de accesare a pieţei munci din Marea Britanie ar putea duce la nevoia imperioasă pentru guvernul britanic de a instrui în regim de urgenţă o nouă forţă de muncă locală în zone de competenţă IT care vor începe să ducă rapid lipsă majoră de astfel de competenţe.

Pentru Europa în ansamblul ei, Brexitul ar putea avea şi consecinţe favorabile. Una dintre acestea este legată de reputaţie. Dacă până în data de 23 iunie Londra deţinea emblema de capitală europeană a transformării digitale, începând cu această dată o astfel de emblemă s-ar putea transfera rapid către alte capitale europene. Fruntaşe în această cursă sunt Parisul, Berlinul şi Stockholmul.

În fine, o consecinţă negativă directă a Brexitului va fi cea legată de schimburile comerciale. Introducerea previzibilă de tarife vamale cu ţările UE va genera probleme pentru fluxurile comerciale. Iar dacă în acest moment Marea Britanie pare a fi cea mai afectată de astfel de probleme, nu ar trebui uitat că o bună parte din ţările europene s-au alimentat cu produse din Regat, deoarece costurile de transport marfă, în special între Statele Unite şi Europa, erau mai mici prin folosirea bazelor logistice britanice. Rămâne de văzut în viitorul apropiat dacă şi cu cât vor creşte costurile de logistică pe bătrânul continent prin dispariţia de iure a oportunităţilor oferite de Marea Britanie.

de Bogdan Marchidanu

Tags