Esential — July 8, 2016 at 5:11 am

Optimism fără limite

by

esentialCea mai recentă ediţie a Barometrului antreprenoriatului românesc, publicaţie scoasă periodic de Ersnt & Young, arată că întreprinzătorii români de toate dimensiunile au devenit în acest an foarte optimişti în privinţa desfăşurării afacerilor loc. Doi din trei antreprenori români spun chiar că în cel mult 10 ani România va oferi un mediu prietenos pentru afaceri. Studiul EY a analizat răspunsurile primite de la 350 oameni de afaceri. 45% dintre respondenți conduc afaceri cu venituri de peste 10 milioane de EUR, în timp ce alți 45% dintre respondenți se regăsesc în intervalul 1-10 milioane EUR. 10% din companii au o cifră de afaceri mai mică de 1 milion EUR.

În acelaşi timp, 70% dintre respondenți indică lipsa unui cadru fiscal și legislativ clar, corelat și stabil, dublat de birocrație și atitudinea neconstructivă a reprezentanților instituțiilor statului față de afacerile private ca reprezentând cel mai mare obstacol în crearea și dezvoltarea unei afaceri în România. Cu toate că mediul de reglementare și fiscal rămâne cel mai important obstacol pentru antreprenori și în 2016, ediția din acest an a Barometrului marchează o premieră importantă. Pentru prima dată în ultimii patru ani antreprenorii percep o tendință majoritar pozitivă în privința evoluției mediului de reglementare și fiscalizare.

Dacă în 2014 doar 12% dintre respondenți vedeau o tendință pozitivă referitoare la acest aspect, iar în 2015 doar 20%, în 2016, 51% dintre respondenți percep o îmbunătățire a mediului fiscal și de reglementare. Practic, tendința s-a inversat față de ediția 2015, când 49% vedeau o deteriorare a acestui aspect.

Majoritatea antreprenorilor (52%) consideră reducerea cotei TVA de la 24% la 20%, ca și reducerea cotei TVA pentru alimente, cea mai bună măsură fiscală introdusă în ultimul an. La distanță apreciabilă urmează scăderea impozitului pe dividende de la 16% la 5% (27% dintre respondenți) și reducerea CAS cu 5 puncte procentuale începând cu ultimul trimestru din 2014 (7% dintre răspunsuri).

Cu totul altfel stau lucrurile în domeniul măsurilor care fac viața mai ușoară antreprenorilor din punctul de vedere al birocrației și al efortului de conformare cu legislaţia în vigoare. Cei mai mulți antreprenori (42%) spun că nu a existat nicio măsură semnificativă în această zonă de mare interes pentru antreprenori. Doar 6% dintre respondenți au indicat o oarecare îmbunătățire a sistemului public administrativ și măsuri de debirocratizare.

Privind spre viitor, întreprinzătorii indică scăderea impozitării muncii pentru angajați și angajatori ca fiind măsura care i-ar ajuta cel mai mult în domeniul reglementării și impozitării (31%), urmată de asigurarea stabilității mediului de reglementare (26%), simplificarea legislației (20%) și reducerea fiscalizării veniturilor și profiturilor companiilor (15%).

de Bogdan Marchidanu