Guvernare/Licitatii — August 10, 2016 at 2:16 pm

Cu ce viteza au descarcat romanii date in 2015

by
 ancom

 

Potrivit statisticilor oficiale privind calitatea serviciului de internet fix si mobil din Romania generate de Netograf.ro – aplicatia ANCOM pentru testarea calitatii serviciului de internet – in anul 2015 romanii au experimentat viteze medii reale de 19,22 Mbps pentru download date internet mobil (17,4 Mbps pentru conexiunile de tip indoor si 28,52 Mbps pentru conexiunile de tip outdoor), respectiv 53,22 Mbps download date internet fix (75,49 Mbps pentru conexiunile de tip fir si 34,45 Mbps pentru conexiunile de tip wireless).

Vezi aici Raportul ANCOM privind calitatea serviciului de acces la internet in anul 2015 – parametri tehnici.

Viteze de download pe judete

Datele Netograf.ro arata ca viteza medie de download pentru conexiunile de internet fix la nivel national a variat in anul 2015 de la 28,33 Mbps (judetul Maramures) la 69,16 Mbps (in Bucuresti).

“Raportul pe care il publicam astazi evidentiaza valori in crestere ale indicatorilor tehnici de calitate de care beneficiaza utilizatorii de internet din Romania, in special viteza transferului de date. Ne bucura ca instrumente complexe create de Autoritate, precum Netograf, le asigura utilizatorilor acces la informatii transparente despre ofertele operatorilor, stimuland in acelasi timp concurenta in piata prin oferirea de servicii de calitate si investitii in retele din ce in ce mai performante”, a declarat Eduard LOVIN, Director Executiv Reglementare ANCOM.

Cum sunt generate statisticile Netograf.ro

Statisticile pentru internet fix si mobil in anul 2015 au fost generate de Netograf.ro pe baza unui numar de peste 170.000 de teste efectuate de utilizatori, dintre care aproximativ 135.000 au fost validate si utilizate in procesul de generare a statisticilor oficiale. Aplicatia testeaza calitatea conexiunii intre echipamentul terminal al utilizatorului final si un server de test amplasat intr-un nod de tip internet interexchange. Masuratorile indica o valoare a parametrilor aproape de experienta reala a utilizatorului in accesarea internetului, deoarece calea masurata include toata reteaua furnizorului, precum si, in cazul furnizorilor de talie mica, alte retele interconectate cu reteaua proprie.