Evenimente — September 8, 2016 at 7:28 pm

Parfumul vinului, adevaratul buchet Vinopolis

by

Pornind de la premisa că vinul nu este doar o simplă băutură, ci un mod de a crea o stare de spirit, Vinopolis Wine Club contribuie la dezvoltarea culturii vinului din România și nu numai.

vin-1Vinopolis este un proiect lansat de Răzvan Balint, Executive Manager, Romsym Data, combinând businessul din turism, cu turismul oenologic și cu businessul din IT. Clubul a fost promovat, devenind popular, prin evenimentele susținute de Romsym Data, combinând prezentările și discuțiile din zona IT cu degustări de vin.

Chiar, anumite seminarii au fost ținute în podgorii, lumea IT dovedindu-se interesată de cultura vinului. Clubul organizează ședințe de degustare despre vinurile lumii și cele locale, arta de a le asocia gastronomic, cultural sau ambiental.

Clubul, prin membri și somelierii implicați în evenimente, scoate în evidență personalitatea distinctă a vinurilor, ca băuturi ale artei, nu ca băuturi dedicate petrecerilor bahice.

Degustare pentru începători

În cadrul degustării din data de 23 iunie, in incinta restaurantului Concerto, parte a Grand Hotel Continental, Vinopolis a propus o prezentare a modului în care se degustă vinurile, prin cunoștințele cunoscutului someiler român Sergiu Nedelea. Acesta a realizat o amplă prezentare despre tot procesul de degustare, factorii care îl influențează și cele mai bune practici din acest domeniu, care este văzut în primul rând ca o artă.

Ca material pentru degustări, au fost propuse 5 tipuri de vin, de la cele albe până la cele roșii, intense. Procesul degustării este definit ca unul de artă, început prin examinarea vizuală și încheiat prin testarea gustului și a clarității acestuia, degustătorii bazându-se inclusiv pe densitatea vinurilor.

Primul vin degustat a fost ISSA, Sauvignon Blanc de la Crama ”La Salina”, urmat de Rusalca Albă de la Crama Oprișor. Trecând în zona vinurilor roșii și rose, degustarea a continuat cu Cuvee Dolette de la Crama Tohani, ALIRA, Merlot de la Crama WineRo și Cabernet Sauvignon de la Crama Rătești.

Întâlniri pentru începători mai sunt planificate pentru 31 august, când participanții vor învăța despre clasificarea vinurilor, 26 septembrie când vor fi prezentate tehnologiile pentru vinificarea vinului alb și 27 octombrie când vor fi prezentate tehnologiile pentru vinificarea vinului rose și roșu. De asemenea, pentru avansați vor fi organizate cursuri în octombrie, noiembrie și decembrie, când participanți vor învăța despre tipurile de vinuri, asocierea acestora cu evenimentele, cu mâncarea, dar și despre șampanie și spumant.

Istoria Vinopolis

Ideea de Vinopolis a început să se contureze încă din 2007, când a început organizarea anuală a unor ”Vie trips” în România și în Republica Moldova. Republica Moldova este recunoscută prin accentul pus pe industria vinului dezvoltată. Prin aceeași agenție excursiile au fost combinate cu vizite la diferiți producători locali din România, care păstrează tradiția vinurilor dar și a mâncărurilor, în forma sa avansată. Vinopolis a pornit și datorită unui grup de medici care se întâlneau regulat cu un somelier (degustător de vinuri) care să le prezinte mai multe tipuri de vinuri. Astfel, prin formarea Vinopolis, a fost lansată o formă de organizare lejeră, deschisă dar în același timp profesionistă, care dă ocazia oamenilor să se cunoască și sa interacționeze, utilizând pasiunea pentru vin ca punct de pornire.

Întâlnirile sunt deschise oricărui membru dar fără a deveni obligatorii, totul având rol de relaxare fără obligații.

vinopolis-4Modul de lucru al Vinopolis

Ca mod de lucru, Vinpolis este un club deschis și relaxant, care organizează  minim o întâlnire lunară, având vinul ca subiect principal și cu un număr de maxim 30 de participanți. Organizatorii au în plan și deschiderea întâlnirilor către bere, cognac sau whisky. De asemenea întâlnirile pot avea loc de mai multe ori dacă există o participare mai mare de 30 de membri. Vinopolis are un parteneriat cu cel mai cunoscut și profesionist somelier din România, Sergiu Nedelea, care oferă un curs standardizat la o oră, dar în care pornește pe un fir bine definit, de la bazele vinului. Cursurile își propun să ofere o nouă viziune asupra vinului, care să intre în reflexul fiecărui membru în maxim doi ani. Cursurile au fost un succes pentru participanții din partea Romsym Data, care acum privesc altfel vinul. Întâlnirile din viitor nu se vor mai limita doar la vinuri, Vinopolis dorind să introducă produse tradiționale oferite de producători și fundații din țară dar și de producătorii de dulciuri din Republica Moldova.

Despre Romsym Data

Romsym Data a fost fondată în anul 1992, pentru a oferi pe piața românească software licențiat, direct de la producători. Romsym Data și-a propus realizarea unui canal de distribuţie prin care să scurteze sinuosul drum al posesorilor legali de soft către ultimele apariții în domeniu. Romsym Data lucrează ca partener de bază pentru producători globali de software precum: Red Hat, Symantec, Citrix, Heat Software (Lumension), WatchGuard, Adobe, IBM, Minitab, ABBYY, Zoho Inc (Manage Engine), GFI, Chaos Group, Foxit, SpectorSoft, SentinelOne, Novell, Oxigen Forensic, Retrospectiv sau Condusiv Technologies. De asemenea Romsym Data este reseller pentru soluții software precum: Aspose, Enfocus, Entertainer partners, Farpoint, FaxBack, FontLab, Google, Helios Software, GetData, Infragistic, MainConcept, Miniframe, NetSupport, Pegasus, PointDev, RealNetworks, Real VNC, Swish, Syncrosoft, Instrumente de sistem, Workshare, Mathworks, System Tools, Whole Tomato sau Sony.