Retail / Horeca — September 14, 2016 at 7:56 am

Sistemul de inspectie automata cu raze X de la Bizerba

by
Sistem de inspectie cu raze X
Sistem de inspectie cu raze X

Bizerba a anuntat introducerea ultimului sistem de inspectie cu raze X – XRE_2 130/240 – destinat controlului produselor alimentare impachetate. Acest nou sistem nu detecteaza numai obiectele de metal sau sticla ce s-ar putea strecura, ci si pe cele de plastic sau orice alt material. Mai mult decat atat, produsele sunt cantarite pentru a vedea daca respecta greutatea necesara.

Produsele alimentare contaminate cu plastic sau obiecte de metal, precum si cele care nu respecta greutatea mentionata pe pachet pot cauza mari pierderi producatorilor, acestia fiind nevoiti sa stranga toate aceste produse de pe piata si sa ofere compensatii. In ciudat acestor riscuri, se intampla des ca astfel de produse sa ajunga pe piata.

Sistemul cu raze X de la Bizerba XRE_2 130/240 este potrivit mai ales pentru inspectarea produselor inguste, cu o inaltime intre 50 si 240 de mm si o latime de maximum 130 de mm. Sinele reglabile dispun pachetul in pozitia corecta si, cu ajutorul detectorului, se realizeaza inspectia cu raze X. Sistemul are o eficienta maxima de 800 de pachete pe minut. Daca este identificat un obiect strain, pachetul este expulzat.

Sistemul XRE_2 130/240 se poate adapta la dimensiunile produsului inspectat, in functie de datele intruduse de operator. In timpul inspectiei cu raze X, detectorul cauta obiecte cu densitate diferita – metal, plastic, PVC, chiar si cauciuc. In plus, alte beneficii ale sistemului includ verificarea nivelului de umplere, precum si cantarirea pentru a vedea daca produsului este prea greu sau prea usor fata de greutatea specificata. La o temperature ambientala intre 0 – 32° C, sistemul XRE_2 130/240 verifica pachetele cu temperaturi intre -20 – 80°C, devenind ofertant pentru multe sectoare din industria alimentara.

Siguranta si protectie

Spre deosebire de alte sisteme de detectie cu raze X, XRE_2 130/240 nu are nevoie de protectie suplimentara, aceasta fiind realizata de catre sistemul complex al benzilor transportoare. In plus, o lumina semnalizatoare indica statusul detectorului. Daca lumina rosie indica faptul ca are loc inspectarea cu raze X, cea verde indica o operatie normala. Orice identificare a unei erori este semnalizata cu o lumina galbena. In plus, dat fiind ca sistemul de conversie al XRE_2 130/240 respecta standardul IP66 de protectie, poate fi operat si intr-un mediul dificil sau unde umiditatea aerului este intre 20 si 90%.

Soft-ul inovativ al XRE_2 130/240 are la baza un sistem de operare in timp real. Toate datele esentiale, setarea initiala, imaginile produselor cu erori, precum si statisticile de evacuare sunt stocate de catre sistem. Detectarea noilor produse se face automat.