Expert IT — October 31, 2016 at 5:50 pm

De ce contează analiza pentru afacerea ta?

by

Analiza ROI

Fiecare doreşte ca afacerea sa să ajungă la cel mai înalt nivel de performanță și de profitabilitate. Întrebarea este cum evaluezi? Cum evaluezi eficienţa afacerii și transpui în bani? Randamentul investițiilor sau ROI este un indicator utilizat pentru a evalua valoarea financiară a unui proiect în raport cu costurile pe care le implică.

De ce trebuie să măsori aceşti indicatori?

Un sondaj Forrester realizat recent pe baza a 825 de persoane de decizie din domeniul IT, a arătat faptul că 93% dintre aceştia sunt de acord că efectuarea unei analize ROI pentru investiţiile în tehnologie este un lucru important. Iată trei motive simple pentru a efectua această analiză:

  • Cuantificarea beneficiilor
  • Identificarea şi calculul costurilor
  • Cuantificarea valorii proiectelor

Practic, analiza ROI vă va sprijini în luarea celor mai bune decizii, vă ajuta să faceţi investiții inteligente care să corespundă nevoilor şi obiectivelor dumneavoastră de afaceri. Doar a alege de exemplu o soluție Cloud ERP, bazându-vă pe un cost iniţial nu este suficient. Aveți nevoie să analizaţi care sunt beneficiile măsurabile şi avantajele tangibile în ceea ce priveşte implementarea unei noi soluţii.

Ce se măsoară cu ajutorul analizei ROI?

Analiza tradițională ROI se concentrează pe impactul în afaceri  şi în mediul intern IT al soluţiei tehnologice propuse, eliminând riscurile şi incertitudinile. Forrester a dezvoltat un nou cadru care analizează impactul strategic, cum ar fi scalabilitatea şi flexibilitatea – pentru a analiza Impactul economic total sau TEI (Total Economic Impact).

O analiză TEI aduce anumite beneficii pe care le are în vedere analiza tradiţională ROI, cum ar fi evaluarea flexibilităţii şi ajustarea riscurilor.

Cum se calculeaza ROI?       

Formula pentru a determina ROI este: [(Valoarea financiară – Costurile proiectului) / Costurile proiectului] x 100.

Concluzia este că, analiza ROI măsoară universal toate tipurile de investiții, inclusiv investițiile într-o nouă soluție de management al afacerii.

Investițiile în ERP joacă un rol esenţial într-o organizaţie, prin urmare o analiză ROI este un pas important şi critic.

Ca o sugestie, atunci când se efectuează o astfel de analiză, asigurați-vă că includeți mai mult decât costurile şi beneficiile soluţiei și asigurați-vă că vedeţi imaginea de ansamblu, adică Impactul Economic Total.

SAGE X3 – Valoarea cuantificată prin analiza TEI (Total Economic Impact).

Pentru a avea o idee mai clară asupra modului în care această analiză funcţionează, vedeţi aici câteva perspective ale analizei pentru Sage X3, o soluție integrată şi globală de management al afacerii întreprinderii pentru achiziţii, producţie, stocuri, vânzări, servicii clienţi şi management financiar. Analiza TEI (Total Economic Impact), condusă de Forrester Consulting a explorat potenţialul ROI realizat prin implementarea soluției de management al afacerilor Sage X3.

Rezultatul? Riscul ajustat pe trei ani şi cuantificarea beneficiilor după cum urmează:

  • Managementul Financiar – economisirea forţei de muncă pentru raportare – 119,369$
  • Achiziţii – economii de 334,233$
  • Managementul Vânzărilor – economii legate de vânzările cu discount – 492,397$
  • Managementul stocurilor – economii de 348,159$
  • Servicii clienţi – economii de 125,870$
  • Managementul activităţii de producţie – economii de 302,153$

Astăzi, durata recuperării investițiilor în cazul implementării unui ERP tradițional nu este uşor de calculat pentru întreprinderi. În cazul implementării unui sistem de management al afacerii aceasta trebuie să fie cât mai mică posibil. Cu Sage X3 însă, Impactul economic total poate fi realizat în majoritatea cazurilor în cinci luni.

de Carmen Tzvetanovici, Deveho Consulting