Data Center / Storage — November 2, 2016 at 10:43 am

Platforma Google Cloud are un nou dispozitiv de stocare la rece

by

Google a anunțat câteva update-uri la serviciile sale de stocare cloud. Cel mai important dintre acestea este lansarea Coldline, un nou serviciu de stocare la rece pentru date de arhivă, dar compania a anunțat, de asemenea, noul serviciu de stocare regională și rebranding-ul de stocare standard în cadrul “Multi-Region” moniker.

Serviciul de stocare-Coldline de la Google
Serviciul de stocare-Coldline de la Google

Noul serviciu de stocare la rece al Google vine în contextul în care compania oferă deja serviciul Nearline, unul foarte accesibil pentru arhivare a datelor și de recuperare în caz de dezastru, fiind foarte similar cu Amazon Glacier. Noul Coldline vine de la Google pentru a completa și eficientiza oferta adusa de Nearline, cu un cost de doar $ 0,007 pe gigabyte pe lună (0,05 $ per gigabyte recuperat), în contextul în care Nearline costa $ 0.01 pe lună. Deși la prima vedere costurile sunt minore, acestea pot fi majore pentru cantități mari de date. Coldline este acum, de asemenea, inclus în programul de trecere către Google Save, care oferă întreprinderilor care migrează datele către Google Cloud până la 100 petabyte de stocare gratuit pentru câteva luni.

După cum sugerează și numele, serviciul multi-regional este disponibil multi-geografic, pentru a se asigura o accesibilitate permanentă a datelor, chiar și în cazul în care baza de stocare dintr-o regiune dispare. Google deține facilități de stocare în mai multe regiuni din SUA, Asia și Europa. Google promite disponibilitatea 99,95% pentru datele stocate în acest serviciu, toate centrele de stocare fiind convertite pentru a lucra cu această nouă clasă de stocare. Pentru completarea serviciilor sale, Google lansează și servicii de stocare regională, acestea fiind stocate doar într-o singură regiune, deci nu pot fi la fel de disponibile ca și datele stocate în serviciul multi-regional.

Google înlocuiește de asemenea clasa de stocare ” Durable Reduced Availability (DRA)” cu serviciul de stocare regională, dar păstrând suportul pentru clienții deja existenți, așteptați să treacă rapid la noua clasă de stocare regională.

O parte din noua linie de stocare în cloud a Google este doar o reorganizare și un rebranding a celei vechi, ajutând astfel dezvoltatorii să aleagă serviciile care se potrivesc pentru cazurile lor de utilizare. Singurul serviciu nou fiind Coldline, care oferă acum dezvoltatorilor un serviciu real de depozitare la rece pe Google Cloud Platform și poziționează în mod clar Nearline ca un serviciu de back-up și arhivare a unor cantități mari de date.