Cloud Computing / Edge — November 7, 2016 at 10:04 am

Trecerea în cloud sau colocarea pentru fiecare tip de cerere

by

Departamentele IT ale companiilor se lovesc deja de aglomerarea serverelor și a bazelor de date odată cu creșterea dramatică a volumelor de date, analiză și procesare. Provocările sunt din ce în ce mai mari și datorită echipelor IT cu resurse limitate și a bugetelor care nu permit upgrade-uri masive.

Data servers resting on clouds in blue in a cloudy sky
Data servers resting on clouds in blue in a cloudy sky

Astfel, apare incertitudinea dacă colocarea sau trecerea în cloud corespund necesităților acestora și care decizie ar fi cea mai bună din toate punctele de vedere. Dacă serviciile sunt similare pentru ambele variante, colocarea ar trebui să se bazeze pe cerințele tehnologice și de afaceri ale unei companii.

Colocarea reprezintă implementarea echipamentelor companiilor într-un spațiu dedicat serverelor, unde sunt stocate echipamente de la mai multe companii, împărțindu-se astfel spațiul, comunicațiile și costurile de stocare și alimentare. Colocarea este o soluție bună pentru companiile care vor să aibă un control permanent asupra echipamentelor lor și pentru companiile care au nevoie de extinderea capacităților bazei de date, fiind mai facilă decât construirea unui nou centru de date. Pentru a fi compatibile cu un mediu de colocare, companiile trebuie să respecte standardele HIPAA și PCI pentru protecția datelor. De asemenea, unele companii utilizează colocarea pentru a stabili baze de date de rezerva, pentru a avea o baza de date în caz de evenimente sau pierdere a datelor. Important de menționat pentru cei care fac colocarea echipamentelor este că achiziția tuturor echipamentelor necesare este responsabilitatea companiei, la fel ca și administrarea, monitorizarea și realizarea de copii de siguranță a bazelor de date, colocarea însemnând doar găzduirea fizică a echipamentelor.

Trecând de la colocare către cloud, serviciile fiind similare pentru ambele medii, diferența majoră fiind reprezentată de faptul că în cazul cloud există multe avantaje administrative și financiare. În primul rând toata administrarea hardware este responsabilitatea prestatorului de servicii cloud. În al doilea rând administrarea de rutină, actualizarea aplicațiilor și copiile de rezerva, sunt tot în responsabilitatea gazdei. Practic, compania care utilizează servicii de stocare cloud își externalizează aproape total departamentul IT greu. La capitolul costuri, furnizorii de servicii cloud operează pe modelul ,,pay-as- you-go” asigurându-se că clienții plătesc doar pentru resursele pe care le utilizează. Din cauza potențialelor riscuri de siguranță, companiile care fac obiectul unor reglementari precum HIPAA sau PCI DSS ar trebui sa caute furnizori de servicii cloud care pot demonstra conformitatea, posedă certificatele corespunzătoare, mențin standardele de securitate fizică și securitate cibernetică. Un alt lucru de care trebuie ținut cont este disponibilitatea garantată, care să asigure atât funcționarea cât și serviciu de asistență 24 x 7 x 365.