Retail / Horeca — November 8, 2016 at 1:46 pm

Declaratia nutritionala – implementata inteligent prin solutiile RBC

by

Gestionarea informatiilor nutritionale pe etichete

Incepand cu data de 13 decembrie 2016 Regulamentul nr. 1169/2011 al Parlamentului European si al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare impune ca etichetele produselor alimentare sa contina obligatoriu si declaratia nutritionala.

Regulamentul se aplica operatorilor din sectorul alimentar in toate etapele lantului alimentar, precum si tuturor produselor alimentare destinate consumatorului final. Acesta a intrat in vigoare la 12 decembrie 2011 si a devenit aplicabil de la 13 decembrie 2014, exceptand prevederile privind declaratia nutritionala care se aplica de la 13 decembrie 2016.

Cu titlu de regula generala, Regulamentul impune o lista de mentiuni obligatorii ce trebuie indicate pe etichetele produselor alimentare: denumirea produsului, lista ingredientelor, substantele care provoaca alergii sau intoleranta, cantitatea anumitor ingrediente, tara de origine, instructiuni de utilizare, precum si o declaratie nutritionala.

RBC vine in intampinarea clientilor sai cu solutii inovative care sa gestioneze informatiile nutritionale. Putem sa realizam managementul informatiilor nutritionale prin intermediul aplicatiilor software atat pe cantare de retail cu eticheta cat si pe etichetatoare industriale.

Pentru retail, solutiile RBC de gestionare a informatiilor nutritionale, fac posibila:

  • administrarea alergenilor care duc la mentionarea acestora pe eticheta conform legislatiei
  • administrarea datelor care se regasesc pe eticheta de produs precum : texte specifice per client, coduri de bare, preturi per client, ingredient, date trasabilitate;
  • administrarea valorilor nutritionale
  • administrarea preturilor per magazin
  • rapoarte multiple
  • import/export automat de date in diverse formate
  • import de articole & texte din exchipamente

Aceste aplicatii permit administrarea tuturor campurilor de informatii nutritionale, incepand de la cele minime obligatorii si pana la lista completa de nutrienti, vitamine si minerale. Informatiile pot fi printate sub forma tabelara dorita, cu posibilitatea de calcul a valorilor nutritionale pe portia declarata sau ca procent din consumul de referinta stabilit prin legislatie.

Ca o alternativa complexa la managementul informatiilor nutritionale, RBC ofera o solutie IT completa pentru managementul productiei. Aceasta detine o componenta de management al informatiilor si articolelor foarte dezvoltata si flexibila. Optand pentru o astfel de solutie, prin scanarea unei etichete de produs se obtin rapid si usor toate informatiile descriptive si de trasabilitate pentru produsul fabricat, cat si pentru toate ingredientele acestuia.