Cloud Computing / Edge — November 11, 2016 at 7:19 am

Oracle are de parcurs un drum lung în cloud pentru a ajunge din urmă pe Amazon și Microsoft

by

Larry Ellison, Presedinte Oracle

Cu o bază solidă, Oracle are totuși un drum lung pentru a ajunge din urmă pe concurenții de la Amazon și Microsoft. În cadrul conferinței OpenWorld Oracle, reprezentanții Amazon Web Services (AWS), au spusă ca AWS este în topul pieței, concurența mergând mai departe. Astfel, Oracle trebuie să concureze cot la cot cu locul doi al dezvoltatorilor de servicii web, Microsoft, Oracle având multe părți pozitive pentru a face față concurenței, având și o bază mare a instalărilor.

Conform unui studiu Gartner, Oracle are o cotă de piață de 41,6%, fiind în top 10 producători de servicii web, dar în același timp fiind încă la început pe piața infrastructurilor cloud, dominată de AWS, Microsoft Azure și Google Cloud. Acești trei dezvoltatori dețin 82% din piață, Oracle venind din urmă pentru a ajunge către nivelul acestor dezvoltatori. Oracle are multe avantaje odată intrat în piața infrastructurii cloud, angajând în ultimii ani experți care au lucrat pentru Google și Amazon, care înțeleg conceptul și dezvoltarea infrastructurilor cloud. Oracle are un drum lung de parcurs datorită faptului că trebuie să dezvolte o infrastructură cloud de la 0, lansând abia în anul 2015 o platformă cloud care includea mașini virtuale, baze de date și spațiu de stocare, anul acesta fiind dezvăluită a doua generație de cloud din partea Oracle. Practic, Oracle a dezvoltat până în prezent un produs minim pentru a începe să concureze cu restul pieței.

A doua generație de infrastructuri cloud de la Oracle vine cu o nouă serie de componente față de mașinile virtuale de bază, baze de date ca servicii și stocare bloc, rețeaua virtuală controlând gazde fizice, oferind clienților viteze rapide de tranzacție in/out și latență scăzută. Conexiunile între toate nodurile de calcul sau depozitare sunt toate de 100 microsecunde pentru o fiabilitate crescută a datelor. ”Oracle Bare Metal Cloud Services” oferă clienților posibilitatea de a avea acces la aparatele fizice, oferind utilitate pentru aplicații de înaltă performanță, precum Hadoop, Sperk sau altele care au nevoie de multă memorie. Oracle spune că acest serviciu oferă cel mai rapid acces datorită software-ului care îi stă la bază. ”Serviciul Oracle Container Cloud” reprezintă o platforma de cloud dedicată pentru a rula și gestiona containerele de aplicați Docker. Aceasta va include registre pentru urmărirea imaginilor container, orchestrație aplicație, programare și servicii de scalare, urmând să fie disponibilă în prima parte a anului 2017. Oracle se extinde pe serviciul său pentru clienți Cloud @, care permite clienților să ruleze infrastructura disponibilă din cloud Oracle Public IaaS în spatele propriului lor firewall. Clienții vor plăti chirie pentru capacitatea de infrastructură, plătind doar pentru cât folosesc. Din partea concurenței, Microsoft are platforma Azure Stack, în timp ce AWS și Google nu au asemenea facilități.

Oracle spune că va avea și alt avantaj în zona cloud, prin livrarea unui pachet de platforme ca servicii, incluzând tot ce au dezvoltat pentru mediul cloud și online. Reprezentanții Oracle spun că soluția lor nu tine doar de infrastructura ca un serviciu, ci poate fi descrisă ca software ca un serviciu, platforma ca un serviciu și infrastructura ca un serviciu. La capitolul costuri, Google poate fi numit câștigător, venind cu prețuri mici, poate cele mai mici de pe piață, care nu pot fi comparate cu cele ale Oracle sau Microsoft, acestea fiind companii care oferă soluții la prețuri ridicate.