IT in World — November 25, 2016 at 8:13 am

Stocarea definită prin software are avantaje și dezavantaje

by

istock_000004877664mediumCu o creștere rapidă în cadrul centrelor de date, stocarea definită prin software are anumite avantaje și dezavantaje, dar și moduri de implementare diferite pentru companii. Acest tip de stocare promite economii de costuri pentru ca stocarea definită prin software rulează pe un server hardware de bază existând posibilitatea utilizării unui disc normal sau flash pentru o performanță ridicată și adaptată pentru organizații de diferite dimensiuni.

Ca avantaj, acest tip de stocare utilizează materii prime hardware normale, permițând construcția sistemelor de utilizator, pe suport de server standard și hard diskuri sau SSD standard. De asemenea termenii tehnici precum RAID sunt eliminați, stocarea definită de software fiind descrisă de latență și spațiu de transfer, independent de hardware-ul utilizat.

Un alt avantaj este dat de posibilitatea de a conduce configurația la nivel de API sau CLI, punctul forte al funcției fiind utilizarea politicilor abstractizate care livrează cerințe orientată spre client business.

Creșterea utilizării stocării definite prin software a venit odată cu standardizarea și compatibilizarea componentelor hardware, industria stabilindu-se spre platforme x86 care oferă ecosisteme precum PCIe și NVMe. Componentele hardware de stocare, precum hard-diskurile și SSD-urile au devenit foarte comune, precum și accesibile utilizatorilor, împreună cu restul componentelor necesare, pentru a construi platforme proprii de stocare. Totuși, rămâne întrebarea dacă o companie poate utiliza doar acest tip de stocare, sau trebuie să apeleze și la un furnizor specializat. În acest sens, avantajele furnizorului specializat vin prin faptul că acesta are un hardware certificat, dedicat, testat și supus unu feedback permanent pentru îmbunătățirea serviciilor, în timp ce un sistem de stocare locală definit prin software va beneficia de feedback doar în cazul unor probleme, caz în care principalul feedback va fi doar negativ.

Probleme de testare și compatibilitate pot să apară într-o infrastructură dezvoltată local, în special când echipamentele sunt luate de la mai mulți furnizori, fiind mai multe modele și chiar cu mai multe valori de funcționare. Cu stocarea definită prin software utilizatorul devine responsabil pentru aprovizionarea cu componente hardware, testarea noilor configurații și a firmware-ului, precum și pentru asigurarea legăturii cu furnizorul de software pentru patch-uri, actualizări și remedieri. O mare parte a acestei lucrări, inclusiv upgrade-uri reale, ar fi în mod normal, efectuată de către furnizorul specializat de stocare. Discuția referitoare la costuri ne aduce în faza de a trage linie și a ajunge la concluzia că pentru firmele mici o stocare locală, definită prin software poate fi benefică, în timp ce companiile mari trebuie să apeleze la găzduire specializată.

O cale de mijloc este livrată de mai mulți operatori, care oferă software în ofertele lor de hardware, oferind companiilor posibilitatea să se orienteze mai mult către hiper-convergență. Existând mulți furnizori care stochează datele în cloud dar și prin matrice definite de software. Portworks și StorageOS oferă de asemenea sisteme de stocare pentru containere, care sunt construite de asemenea pe containere, fiind o abordare nouă în domeniul stocării. Alte sisteme comerciale de stocare definite de software sunt disponibile din partea DataCore (SANsymphony), StarWind (Windows), Datera (depozitare distribuită) și Storpool (stocare distribuită). Există, de asemenea, platforme de tip open source de la Ceph (scala de stocare-out), CoreOS (torus) și Gluster. Atât Ceph și Gluster sunt susținute comercial de Red Hat.