Esential — December 1, 2016 at 10:17 am

Doar intenţiile bune nu sunt suficiente

by
Servicii interne
Servicii interne

Se vorbeşte permanent şi aproape pe toate canalele posibile despre asigurarea protecţiei datelor din companii şi despre necesitatea instalării de soluţii de protecţie avansate, care să fie, eventual, gata de a o lua înaintea atacatorilor. Ce arată însă realitatea pieţei la sfârşitul anului 2016, nu pentru ţări emergente, ci pentru pieţe mature, cum este o bună parte din Vestul Europei?

Un recent studiu realizat de furnizorul de servicii pentru afaceri Office Depot într-o serie de ţări din Vestul Europei dezvăluie faptul că firmele încă nu reuşesc să se protejeze împotriva ameninţărilor atacurilor cibernetice din pricina lipsei resurselor IT adecvate. Un procent impresionant de 74% din cei 500 de manageri IT de la companii de dimensiuni medii şi mari intervievaţi au declarat că sunt convinşi că firma pentru care lucrează nu face suficient de multe lucruri pentru asigurarea cibersecurităţii şi protecţiei datelor, iar 81 la sută dintre ei au spus că au nevoie cu disperare de timp şi resurse pentru adresarea unor astfel de riscuri.

De ce se întâmplă aşa ceva, în ciuda valului de avertismente legate de pericolele infracţionalităţii cibernetice? Ei bine, cea mai mare parte a managerilor IT au declarat că peste o treime din timpul lor efectiv de lucru este consumat de rezolvarea unor chestiuni triviale, cum ar fi repararea imprimantelor, depanările de echipamente sau recuperarea de documente rătăcite în reţeaua companiei, sarcini care distrug timpul care ar putea fi alocat unor sarcini mai complexe, aşa cum este asigurarea securităţii datelor. Iar dacă la asta se adaugă şi faptul că însărcinarea profesioniştilor IT cu rezolvarea unor sarcini de nivel scăzut duce la pierderi financiare pentru companii, lucrurile devin şi mai complicate.

Evitarea unor astfel de situaţii va deveni o regulă abia când organizaţiile, indiferent de domeniul în care activează, vor ajunge să îşi dea seama că riscurile asociate infracţionalităţii cibernetice sunt la fel de mari ca şi alte riscuri asociate desfăşurării afacerilor. Rămâne de văzut cât de repede se va întâmpla aşa ceva şi, mai ales, de ce fel de dezastru cibernetic va fi nevoie pentru trezirea multor minţi adormite la realitate.