Enterprise Software — December 8, 2016 at 5:18 pm

Romsym Data prezintă suita Palisade DecisionTools

by


palisade

Soluțiile pentru analiză de risc și decizii Palisade DecisionTools@Risk și TopRank sunt utilizate de 93 de companii aflate în topul mondial al celor mai bune companii, dar și în mediul academic, fiind utilizate anual de peste 40.000 studenți MBA.

DecisionTools de la Palisade conține o serie de add-onuri pentru Microsoft Excel, printre acestea aflandu-se @Risk, TopRank, pachete statistice și pentru data mining. Aplicațiile Palisade pot fi utilizate în domenii precum Finanțe și Securitate, Producție, Petrol și Gaze, Mediu, Guverne sau Apărare. Soluțiile oferă funcții precum estimarea costurilor unui proiect, estimarea proceselor de cercetare si costurilor unor proceduri. Soluțiile sunt utilizate de companii precum Apple, IBM, BMW, lista acestora fiind foarte diversificată.

Analiza de Risc se realizează prin modelarea matematică a unei situații reale, tadițional estimându-se câte o singură valoare pentru fiecare intrare a unui model, prezicând o singură estimare a rezultatului. Acestea se realizează introducând toate datele pentru situația reală, care sunt procesate în add-onul TopRank din Microsoft Excel. TopRank realizează analize de senzitivitate automată cu ajutorul abordării ”what if”, prezentând la finalul analizei o selecție de intrări care afectează cel mai mult rezultatele finale. Ca exemplu este dată o companie cu 5 fabrici, unde exista salarii și investiții diferite, scopul analizezi fiind maximizarea profitului prin determinarea persoanelor care vor beneficia de pe urma investiților în training și în măriri salariale. Valorile adăugate se analizează și procesează într-o celulă țintă, în acest caz aceasta fiind profitul total. Pentru modele mult mai complexe, TopRank citește automat toate celulele care influențează celula de ieșire, existând de asemenea posibilitatea de a alege o serie de setări implicite pentru ca TopRank să știe cât să varieze fiecare celulă. La final sunt realizate grafice tip tornadă care ordonează intrările și ieșirile care influențează, în cazul actual, profitul. Sunt obținute și grafice de tip păianjen și reprezentări ale tuturor simulărilor. Totuși, se poate executa un număr limitat de scenarii și se poate varia o singură valoare odată, fără a surprinde relațiile între variabile. Analiza de acest tip nu arată cele mai bune sau proaste scenarii și nici nu estimează probabilitățile ca acestea să se întâmple. Pentru aceste limitări, vine în ajutor @Risk.

@Risk poate realiza simulări de tip Monte Carlo care identifică întrările care prezintă risc pentru analiză, exprimandu-le sub forma de distribuții probabilistice. În urma rulării simulării @Risk se realizează scenarii aleatorii din toate intrările. De exemplu, putem începe analiza definind profitul generat de introducerea unui nou produs pe piață ca țintă a modelului, apoi, identificand acele valori care nu influențeaza ținta noastră, putem simplifica analiza. Aceste intrări urmând să fie deja știute, atenția noastră se poate orienta către cele care au fost identificate ca influențând profitul. Pentru fiecare simulare, @Risk produce câte un grafic de ieșire, oferind informații de interpretare a valorilor profitului, precum minim, mediu, maxim și probabilitatea ca acesta să se afle între aceste valori. În concluzie, un model @Risk introduce distribuții de variabile în model, prin Excel, utilizând simularea Monte Carlo pentru prezentarea măsurătorilor de proiect sub formă de distribuții. Prin acest mod se pot determina surse de risc și oportunități. Avantajele abordării analizezi de risc prin simulare sunt multe, începând cu faptul ca modele noastre sunt mai corecte și precise, oferind probabilitatea de situații, cel mai bun sau cel mai rău caz. @Risk ajută la pregătirea corespunzătoare pentru diferitele probleme care apar, existând posibilitatea de modelare a unor strategii de eliminare a riscului.

In concluzie, utilizate împreună pentru analiza de risc, @Risk și TopRank, se pot aloca resurse pentru situații de impact și probabile, dar se poate și evita pierderea de resurse prin alocarea acestora pentru situații puțin probabile, existând toate cele necesare pentru eliminarea surselor care afectează profitul.