Inovatii — December 13, 2016 at 6:20 am

Japonia construiește un supercomputer unic în lume

by

În contextul unei creșteri rapide a necesității de procesare pentru volume mari de date, în cloud, IoT și analiză, guvernul din Japonia anunță alocarea a 19.5 miliarde de yeni pentru construcția unui supercomputer care va dezvolta o inteligență artificială unică în lume.

Japonia
Japonia

Institutul Național de Industrie și Știință Avansată din Japonia anunță că pe 8 decembrie a fost încheiată procedura de licitare în achizițiile publice pentru proiect. Sistemul de inteligență artificială pentru cloud este construit cu scopul de a ajunge la 130 catrilioane de calcule pe secundă sau 130 petaflopi, depășind cu 93 de petaflopi sistemul China Sunway TaihuLight, cel mai rapid în prezent. Sistemul folosește un algoritm aritmetic pentru o analiză a datelor la scară larga și anumite unelte de învățare pentru analiză.

Ca eficiență energetică, sistemul urmează să consume sub 3 MW și să obțină un rating de 1.1 PUE. Japonia deține cel mai rapid computer din țară, sistemul Oakforest-PACS, care consumă peste 15 MW, livrând o putere de calcul de 13.6 petaflopi. Aplicațiile care sunt învățate să ruleze pe asemenea sisteme ajută la automatizarea sarcinilor complexe din inginerie și la dezvoltarea automobilelor fără șofer.

Sistemul ar putea ajuta și diferite start-upuri, mediul academic sau industria generală. Planurile sunt ca sistemul să fie finalizat în 2017, proiectul fiind parte a unui program guvernamental de stimulare a competitivității țării în domenii precum robotică, baterii și energie regenerabilă. Companiile locale sunt implicate în proiect, în timp ce Fujitsu nu știe sigur dacă se va implica, deși este o companie interesată de proiecte de acest tip. Departamentul de Energie din SUA are de asemenea planuri pentru un suoercomputer, cu o putere de 186 petaflopi, construit în urma unei investiții de 325 milioane dolari.