Data Center / Storage — December 27, 2016 at 9:00 pm

Testarea procedurilor de recuperare a datelor în caz de dezastru

by
Recuperarea datelor
Recuperarea detelor în caz de dezastru poate fi un lucru riscant, uneori imposibil, care se poate solda cu pierderea sau coruperea acestora. Totuși, există o serie de proceduri pentru testarea unor asemenea scenarii, care uneori sunt inevitabile, dezvoltând astfel procesele de backup.

O testare de succes a acestui scenariu va avea loc cu patru condiții luate în calcul. Prima este legată de timpul de completare a restaurării datelor, impunând un obiectiv de timp minim. A doua este legată de luarea în calcul a schimbărilor precum actualizari la aplicații sau la infrastructură. A treia este impactul pe care testarea îl poate avea asupra mediului de producție. În final, factorul uman trebuie luat în considerare într-un asemenea proces, pentru eliminarea erorilor umane din timpul recuperarii datelor.

Recuperarea bazată pe matrice se realizează cu ajutorul unui proces ajutat de hardware pentru dublarea informațiilor în mod sincron sau asincron. In mașina virtuală Vmware, aplicația Site Recovery Manager are funcția de a administra erorile și de a face automat testele de eroare. Aplicația utilizează capabilități care nu distrug datele, luând imagini ale volumelor de date din zona matricei de stocare din zona de recuperare a datelor. Aceste imagini sunt utilizate pentru a simula copii ale mașinilor virtuale de producție, în locația unde are loc dezastrul simulat. Astfel, se simulează o rețea izolata fără a aduce impact asupra producției, existând și posibilitatea realizării unei rețele dublate pentru a fi utilizată în procesul de testare. Utilizând aceste moduri există o simulare realistă a dezastrelor.

O altă soluție pentru simularea acestor situații este bazată pe un API care asigură accesul la copia de rezervă și copierea acesteia pe o mașină virtuală. Funcțiile prezente în aplicația Veeam&Replication 9.0 oferă posibilitatea de a reporni o mașină virtuală într-un mediu izolat pentru a face testele necesare.

Datele sunt extrase din copii de siguranță de tipul imaginilor. Acest proces utilizează doar imagini, eliminând necesitatea spațiului de stocare suplimentar. Odată ce testele sunt finalizate, mașina virtuală este desființată și este generat un raport de eșec sau succes, care va fi trimis instant către administrator.

Prin Microsoft Hyper-V, testarea pierderilor de date se poate face direct prin Hyper-V Replica, un proces care reține copii ale mașinilor virtuale principale în locații secundare. Funcția de testare și dublare pentru mașini virtuale individuale realizează o zonă de testare și restaurare a datelor, indicată ca mașină de test. Odată realizată, mașina virtuală de test este izolată de restul rețelei, testele fiind posibile în orice mod, fără a pune în pericol mașinile și datele din producție. PowerShell pentru Hyper-V are avantajul rulării scripturilor pentru restaurarea datelor în caz de dezastru, în mod test, fără a necesita serii de intervenții manuale.

Un alt mod de a face aceste testări este prin realizarea de copii de rezervă utilizând o mașină virtuală dedicată, pentru a face față traficului de date. Zerto utilizează această tehnică prin realizarea unei mașini virtuale pe clusterele primare și secundare ale VMware, comportându-se ca un separator al traficului de date în timpul operațiunilor gazdei. Datele sunt dublate într-un loc separat de unde aplicațiile pot fi recuperate sau testate pentru probleme și dezastre.

În ultimii ani, companii precum Rubrik, Cohesity și Actifio au lansat produse pentru administrarea datelor copiate și a copiilor de rezervă. Aceste platforme permit datelor secundare să folosească imaginile de backup pentru alte scopuri, inclusiv cele de testare discutate. Beneficiul acestor platforme este că pot fi utilizate special pentru scopuri de testare și recuperare a datelor, fără a afecta datele utilizate în producție, testarea fiind posibilă inclusiv prin mai multe mașini virtuale.

În final, putem spune că implementarea testărilor de recuperare a fișierelor în caz de dezastru vine cu câteva cerințe principale. Printre acestea se numără capabilitatea de a copia imaginea mașinii virtuale pe o mașină secundară, abilitatea de a izola această mașină secundară de mediul principal, dar și abilitatea de a valida funcționarea aplicației restaurate.