Securitate — January 4, 2017 at 9:49 am

Companiile greșesc în abordarea securității când decid să nu treacă în cloud

by

securitate-in-cloudLumea IT se află într-o rapidă schimbare, trecând cu viteză către stocarea în cloud. Totuși, multe companii preferă să păstreze și centrele de date pe care le deține, ca măsură considerată de back-up sau siguranță, considerând că trecerea către cloud implică riscuri ridicate de securitate. Experții consideră că acesta nu este un argument pentru păstrarea total ineficientă a centrelor de date locale, companiile care oferă stocare în cloud fiind pregătite pentru probleme de securitate și având o gamă largă de soluții de back-up.

Companii mari deja au demonstrat siguranța mediului cloud prin rularea unor aplicații critice precum Workday și SAP. De asemenea compania Salesforce a declarat că utilizează cu succes Amazon Web Services, urmând că în 2017 să își mute toate operațiunile în cloud pentru a beneficia și de avantajele IoT. Această mutare aduce cloud într-o lumină pozitivă din punct de vedere al siguranței, fiind sigur că un gigant precum Salesforce nu ar fi făcut aceasta mișcare într-un mediu nesigur.

Amazon Web Services, unul din cei mai mari prestatori de servicii de stocare în cloud, lucrează cu cele mai bune soluții și certificate de securitate. Standardele SOC 1 și ISO-27001, împreună cu sisteme electronice de monitorizare, control, acces, sisteme de securitate și pază umană permanentă, elimină riscurile de care se tem companiile. Pe lângă acestea, companii precum Druva oferă funcții de securitate adiționale, peste cele oferite de Amazon sau Azure.

Un alt motiv pentru care companiile consideră greșit că centrele locale de date sunt mai sigure, este că acestea sunt sub controlul total al companiei. Lucru considerat fals de către specialiști, care spun că odată ce este cunoscută locația companiei, automat nu mai este deloc greu să fie identificat centrul de date pentru un eventual atac. De asemenea, 80% din atacurile asupra centrelor de date au loc în interiorul zonei securizate, în general din neatenția angajaților. Concluzia dată este că odată trecute în cloud, datele nu mai sunt ușor de găsit ca locație fizică, în timp ce acestea sunt și protejate de eventuale greșeli ale angajaților.