EDUCATIE / JOB — January 11, 2017 at 2:43 pm

2000 de liceeni pasionați de IT din România construiesc aplicaţii mobile sau alte proiecte tehnice prin programul Opening Opportunities

by

programul-opening-opportunitiesProiectul creat de Asociația Techsoup și Microsoft România a ajuns în 2016 la aproape 2000 de elevi de liceu care au participat la evenimente despre tehnologie și mentorat în Iași, Focșani, Onești, Piatra Neamț, Lugoj, Vaslui, Bârlad, Suceava, București și Râmnicu Vâlcea. 650 dintre ei sunt în acest moment mentorați timp de 4 luni de voluntari Microsoft România și lucrează în echipe în care vor exersa construirea de aplicații mobile sau alte proiecte tehnice.

Pasiunea pentru tehnologie este sprijinită pentru al treilea an consecutiv prin programul de mentorat în computer science pentru liceeni Opening Opportunities, organizat de Asociația Techsoup în parteneriat cu Microsoft România, în cadrul programului global Microsoft YouthSpark.

 

Opening Opportunities este primul program educațional care lucrează cu precădere în regiunea Moldova, a doua cea mai săracă regiune a țării și una dintre cele mai sărace regiuni ale Uniunii Europene, acoperind nevoi ale elevilor și școlilor de informatică din: Suceava, Piatra Neamț, Iași, Focșani, Onești, Vaslui și Bârlad, dar și în București, Râmnicu Vâlcea și Lugoj.

Programul ajută elevii de liceu pasionați de IT să își completeze activitatea din școală cu experiența practică a realizării unui proiect tehnic – website, aplicație sau proiect hardware – împreună cu un mentor cu experiență în domeniul IT. Încă de la debutul programului acum trei ani, principalul partener al proiectului este Microsoft România: peste 50 de specialiști ai companiei lucrează acum cu echipe de până la 12 elevi de liceu pentru 4 luni – în întâlniri fie online, fie offline. Voluntariatul pentru Opening Opportunities a devenit deja tradiție printre angajații săi și implică mentori din toate departamentele și palierele companiei. În total, peste 150 de angajați Microsoft România au voluntariat în proiect, aceasta reprezentând cea mai mare contribuție de muncă voluntară a unei companii IT în România la sistemul educațional autohton, recunoscută prin premiile naționale în 2015 cu Premiul pentru cel mai bun proiect de responsabilitate socială al unei companii mari și Proiectul anului în voluntariat corporatist.

Elevii, de obicei în clasele a 9-a – a 11-a, de la profile reale și nu numai, au ocazia să descopere în practică etapele dezvoltării unui produs tehnic, dar și să-și exerseze roluri ca manager de proiect, manager de produs, programator, designer, marketing și PR – coordonați de mentori Microsoft care au trecut printr-un proces consolidat de training în dezvoltare de produse și mentorat. Mentorii Microsoft sunt ajutați pe tot parcursul drumului de dezvoltare de mentori tehnici din echipa Microsoft Developer Experience și de echipa Opening Opportunities.

Opening Opportunities continuă să crească în impact de la an la an, încă de la prima ediție din 2013. Începând cu anul şcolar 2016 – 2017, programul a ajuns la aproape 2000 de elevi din 10 localități, prin intermediul celor 15 evenimente de lansare organizate pe parcursul a doar 3 săptămâni. Din participanții la aceste evenimente, 650 de elevi lucrează acum, timp de 4 luni, alături de mentorii Microsoft la dezvoltarea proiectului lor, pe care va trebui să îl prezinte public până la finalul lunii ianuarie 2017.

 

 

Ceea ce deosebește Opening Opportunities este că oferă un rol semnificativ profesioniștilor din IT în procesul educațional: mentorii devin facilitatori și oameni de legătură cu realitatea muncii în mediul IT, construind o experiență cât mai aproape de realitate pentru elevi, dar devin și actori activi și responsabili ai parcursul educațional al elevului și parteneri reali ai școlii și profesorilor de informatică. În plus, mentorii sunt ajutați atât de rețeaua de biblioteci publice prin Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România – ANBPR, dar și de profesorii de informatică din programul Predau Viitor.

În tradiția de responsabilitate și filantropie socială a Microsoft, voluntarii companiei ajung în marea majoritate a cazurilor să se implice mai mult decât li se cere pentru a-și ajuta echipele pe care le mentorează și investesc emoțional mult în poveștile tinerilor cu care lucrează, după cum povestesc chiar ei.