Foto-Video-Audio — February 12, 2017 at 9:09 am

Fotografie urbană și feroviară cu Panasonic Lumix G80

by

1 (4)-2Avem in mana modelul de camera de fotografiat Panasonic Lumix G80 pentru a testa funcționalitatea acesteia. M-am aventurat cu camera prin peisajul metropolitan din București, în condiții de fotografie urbană și feroviară. 

Lumix DMC-G80 este o cameră de înaltă performanță implementată de Panasonic în seria de camere mirrorless, prezentată ca fiind o cameră cu tehnologii avansate, construcție robustă și un concept constructiv pentru o utilizare ușoară și facilă. În cadrul zilelor de testare, funcția de dublă stabilizare – 5-axis Dual I.S1, și-a făcut treaba cu succes, fotografiile fiind clare chiar și în condiții de luminozitate redusă sau viteză mare de deplasare a subiectului.

1 (6)-2Camera analizează eficient distanța de focalizare, imaginile făcute rapid fiind la o calitate ridicată cu focalizare rapidă pe subiect. De asemenea, modul de control electromagnetic al declanșatorului a redus mai mult vibrațiile ce puteau cauza neclaritatea imaginilor, dar au ajutat și în condițiile de fotografiere în public pentru a nu atrage atenția celor din jur. Cele două roți pentru reglarea expunerii și a profunzimii de câmp ajută de asemenea la o fotografiere eficientă și rapidă în modul manual, existând și o rapiditate în reglarea sensibilității ISO, care ajunge până la 25600.

Claritatea culorilor și construcției imaginilor a fost ajutată și de Venus Engine, care a separat culoarea, luminozitatea și saturația realizând automat reglarea cromaticii imaginilor.

Indiferent unde vă poartă aventura, camera foto G80 integrează cea mai recentă tehnologie de stabilizare duală a imaginii și capacități 4K într-un obiectiv și o carcasă rezistente la intemperii.

În cadrul testelor am utilizat modelul de obiectiv Lumix G Vario 12-60/F3.5- 5.6, OIS, care a lucrat permanent la stabilizarea și obținerea unor imagini de înaltă calitate. În cadrul perioadei de test am realizat o serie de imagini atât în zona urbană și feroviară cât și în interior, pentru fotografierea animalului de companie și a unor machete de trenuri.

1 (1)-2În cazul unei pisici fotografiate, detaliile au fost maxime dar și posibilitatea de fotografiere a fost extinsă de lipsa zgomotului declanșatorului, care în mod normal perturba pisica și elimina posibilitatea unor imagini gândite și detaliate.

1 (7)-2În cazul machetelor de trenuri, dimensiunile acestora pot pune probleme de focalizare pentru anumite aparate, funcția Post Focus, care permite selectarea punctelor de focalizare după fotografiere, a ajutat la obținerea imaginilor dorite. Funcția Post Focus este una foarte utilă atunci când fotograful nu este hotărât ce dorește să focalizeze, focalizarea nu se face cum trebuie sau dorește să realizeze o imagine macro de înaltă calitate și bine definită.

În condiții de fotografie feroviară, unde uneori luminozitatea nu este cea dorită, aparatul a reușit să echilibreze zonele de lumina cu cele întunecate.

1 (5)-2De asemenea stabilizarea optică a lucrat perfect în cazul unor trenuri fotografiate în viteză și în cazul unor imagini realizate deja noaptea. Pentru imaginile de noapte, este notabilă performanța motorului și stabilizării lui Lumix G80, oferind imagini calitative, fără vibrații și fără a necesita utilizarea unui trepied sau punct de stabilizare fizic.