Analiza — April 2, 2017 at 6:22 pm

Pe drumul spre maturitate

by

aplicatii mobileSe spune, în general, despre o tehnologie că ajunge la maturitate atunci când este adoptată tot mai mult de zona de consumatori individuali finali. Domeniul Internet of Things (IoT) este unul care demonstrează din plin adevărul unei asemenea zicale.

Ce înseamnă pătrunderea IoT în zona de consumer? Înseamnă, în esenţă, schimbarea paradigmei existenţiale umane individuale. Un univers dominat de IoT este unul în care senzorii simpli gestionaţi de software de la distanţă sau cei inteligenţi, capabili să transmită informaţii relevante despre evenimente, ajung să înconjoare omul şi să marcheze definitiv viaţa lui cotidiană.

Exemplele în acest sens sunt numeroase şi deja definesc o nouă lume. Casele obişnuite au devenit inteligente, în sensul în care sunt dotate cu senzori care automatizează practic cele mai mult aspecte ale nevoilor umane cotidiene, de la iluminat la aprovizionarea cu alimente a depozitelor de stocare a hranei, şi de la alerta contra pătrunderilor prin efracţie la alerta (şi chiar luarea automată de măsuri) contra unor evenimente fortuite de tip incendii, inundaţii etc.

În mod similar, de la foste gadgeturi distractive, aşa-numitele wearables au ajuns deja definitorii pentru multe persoane în termeni de urmărire a stării de sănătate sau a locaţiei şi stării personale a oamenilor ajunşi în incapacitate de a avea singuri grijă de ei înşişi. Iar viitorul apropiat arată că folosirea unor astfel de dispozitive se va extinde extrem de mult, în sensul în care ele vor deveni esenţiale pentru rezolvarea rapidă şi cu minimum de pierderi a situaţiilor de urgenţă de tip accidente sau dezastre colective, prin colaborarea cu instituţiile publice implicate în rezolvarea unor astfel de situaţii.

 

Restul articolului il puteti citi in revista Club IT&C.