Bizpoint — April 4, 2017 at 7:16 am

Faţa bună a noilor tehnologii

by

IoTExistă, fără îndoială, multe aspecte benefice ale adoptării de tehnologii noi în viaţa oamenilor. Iar o asemenea afirmaţie pare a-şi găsi fundamentul în special în mari proiecte care implică administraţiile publice şi comunităţile umane largi. Este şi cazul unui recent acord uriaş semnat de către Hewlett-Packard Enterprise (HPE) şi gigantul telecom indian Tata Communications pentru implementarea celei mai mari reţele Internet of Things (IoT) din lume în circa 2000 de comunităţi indiene, printre care mai multe oraşe mari.

Suma implicată în finalizarea acestui acord nu a fost dată publicităţii, însă cele două firme spun că la finalizarea contractului circa 400 de milioane de oameni vor beneficia de această reţea prin intermediul infrastructurii publice şi a aplicaţiilor publice pentru consumatori. Proiectul se va derula în etape şi este aşteptat să dureze mai mulţi ani. Va implica, de pildă, zone care ţin de oraşele inteligente, precum iluminatul stradal sau măsurile de siguranţă personală bazate pe dispozitive de monitorizare şi monitorizare a alertelor de tip SOS.

Proiectul are la bază platforma Universal IoT dezvoltată de HPE şi foloseşte o tehnologie proprietară denumită Low-Power Wide-Area Networking (LPWAN) pentru furnizarea de conectivitate pentru senzori şi dispozitive inteligente. Practic, odată implementată, platforma va permite operatorului indian de comunicaţii să construiască cazuri multiple de utilizare pe verticale prin folosirea unui model comun de date în cadrul întregii reţele IoT.

India nu este singura ţară asiatică unde se vor dezvolta mari proiecte IoT în acest an. Începând cu aprilie, în Thailanda se va instala o reţea IoT în regiunea Phuket şi în centrul Bangkok-ului, menită implementării în special de servicii de monitorizare persoane. De la începutul toamnei, cel mai mare operator telecom din Singapore, Singtel, va începe teste prin care să permită consumatorilor individuali să monitorizeze aplicaţii şi dispozitive IoT de pe o singură platformă dezvoltată de operator în colaborare cu Ericsson.