IT in World — April 10, 2017 at 8:31 am

Ubuntu încheie proiectul de unificare a aplicațiilor pe care le dezvoltă

by

ubuntuPlatforma de aplicații open-source Ubuntu anunță finalizarea unui amplu proiect derulat timp de 6 ani, Unity, cu scopul unificării modului în care utilizatorii primesc și utilizează produsele sale. De asemenea, proiectul a avut ca scop dezvoltarea aplicațiilor Ubuntu și pentru telefoane inteligente și laptopuri.

Decizia finalizării proiectului vine datorită faptului că acesta nu a avut succesul dorit pentru utilizatori și partenerii din industrie. Totuși, Ubuntu se va concentra în viitor pe coduri pentru servicii cloud și dispozitive IoT. Sistemele de operare Linux există într-o gamă variată de distribuții, dar acestea utilizează în mare parte același cod sursă, diferențele fiind la partea de interfață de utilizare. Proiectul Unity avea ca scop dezvoltarea unei interfețe grafice adaptată pentru utilizatorii fiecărui tip de dispozitiv.

Compania Canonical, care dezvoltă distribuția Linux Ubuntu, a lansat proiectul Unity în 2011, ideea fiind dezvoltarea unor aplicații care rulează pe orice tip de dispozitiv și care pot fi utilizate în același mod pe orice dispozitiv. Unity avea ca scop și permiterea telefoanelor inteligente să opereze ca tradiționalele desktop utilizând o stație de andocare. Totuși, conform comunicatului Canonical, deși planul era încheierea fragmentării soluțiilor open-source, în final s-a obținut opusul. Mai mult, puțini utilizatori au ales să utilizeze combinația Ubuntu/Unity pentru telefoanele sau laptopurile lor, în timp ce foarte puțini producători de laptopuri au dorit aplicațiile open-source pentru echipamentele lor. Conform planurilor, Ubuntu va trece la interfața tradițională Gnome începând cu luna aprilie 2018. Decizia Ubuntu de a încheia Unity a fost una grea pentru companie, deoarece evoluția sa a ajutat la o utilizare mult mai facilă a Linux în orice mediu, dar și din cauza timpului petrecut de programatori cu acest proiect.