IT in World — April 20, 2017 at 6:57 pm

Specialiștii din IT vor lua în calcul realitatea augmentată

by

ARRealitatea augmentată (AR) a transformat într-un mod inovativ afacerile și societatea în ultimii ani, chiar dacă încă nu la o scară atât de largă, dar este o tehnologie în plină dezvoltare ce ar trebui luată în calcul de specialiștii din IT. AR devine o tehnologie inovativă, ieftină și accesibilă, transformând afacerile, automat necesitând o abordare din partea specialiștilor IT. Abordarea trebuie realizată din timp, pentru ca specialiștii să nu fie nepregătiți în momentul apariției unor dispozitive și aplicații AR în centrele de date. Din fericire provocarea AR ține de cantitatea de date cu care vine, cantitate cu care specialiștii sunt deja obișnuiți din experiența cloud și din serviciile virtualizate.

AR este văzută ca o tehnologie pentru distracție, de exemplu în cazul jocului Deus Ex, personajul din joc poate alege o serie de augmentări prin dispozitive inteligente care odată instalate pe corpul jucătorului oferă o experiență inedită de joc. O parte din aceste augmentări cum ar fi trecerea prin ziduri, vederea prin ziduri sau transformarea într-un personaj invizibil au valori inedite. Industrii precum imobiliarele și vânzările abordează AR într-un alt mod, mult mai clar și util. Astfel AR este utilizată pentru probarea virtuală a unor haine, vizitarea unor case de vânzare sau aranjarea virtuală a unor piese de mobilier înainte ca acestea să fie achiziționate. Mergând la aplicații mai serioase, AR este utilizată de inginerii de mentenanță, pentru vizitarea virtuală a unor spații și echipamente, ajutând personalul de la distanță fără a mai necesita deplasări costisitoare și lungi. Totuși, deși pare o tehnologie definită și dezvoltată, AR încă are multe limitări și operațiuni imposibil de realizat virtual. În prezent doar câteva operațiuni sunt realizate prin AR, fiind greu de redefinit locuri de muncă ce necesită operațiunile oamenilor. Aceste limitări ușurează refuzul specialiștilor din IT în abordarea RA, dar tentația experimentării este clară.

Cantitățile enorme de date care vor fi aduse de implementarea AR pe scară largă deja nu mai sunt o problemă majoră, în special după explozia utilizării dispozitivelor mobile și cloud, utilizarea acestora fiind extinsă către AR. Politicile de lucru ale companiilor cum sunt cele de securitate și confidențialitate pot fi extinse ușor la dispozitive bazate pe AR, ajutând astfel specialiștii IT la o implementare a acestora la fel ca pentru orice alt dispozitiv. Totuși, cantitatea de date poate crește mai rapid decât până în prezent, din cauza combinării experiențelor reale cu informația digitală, acțiune care pe lângă limbajele de programare existente, mai implică și modele 3D, filme și alte entități bogate în grafică. Aplicațiile AR lasă și o serie de amprente digitale mai detaliate în monitorizarea utilizatorilor, toți interacționând cu mediile fizice. Aceste particularități ale AR ar putea pune probleme de rapiditate pentru specialiștii IT, care vor fi nevoiți să asigure capacitatea de stocare, procesare și transfer al acestor noi date. Se estimează că odată ce AR devine utilizată pe scară largă la nivelul companiilor, capacitatea de procesare a datelor va trebui crescută de până la 4 ori. Acest lucru înseamnă o creștere a bugetelor pentru departamentele IT, dar și a responsabilităților specialiștilor din aceste departamente.

Mai mult, AR vine cu implicații de recuperare a datelor, securitate și pregătire tehnologică, puncte ce deja sunt cunoscute și abordate de departamentele IT, provocarea principală fiind creșterea capacității de procesare și transfer pentru a face față noilor cantități de date. Aceleași măsuri de siguranță aplicate dispozitivelor mobile sunt aplicabile și pentru dispozitivele AR aduse în ecosistem. Este clar că AR va schimba lumea pe care o știm, dar totul va depinde de abordarea din partea specialiștilor și a companiilor, deoarece zona consumatorilor pare deschisă la AR, dovada fiind popularitatea jocului Pokemon Go. În prezent, specialiștii IT trebuie să își gândească rezerve de procesare a datelor, pentru a nu fi luați prin surprindere de o eventuală creștere rapidă a utilizării dispozitivelor și serviciilor bazate pe AR. Dacă pentru afaceri și consumatori AR va însemna o revoluție, pentru specialiștii IT va fi doar un următor pas tehnic, la fel ca și anterioarele.