Evenimente — April 28, 2017 at 9:32 am

4 decenii de imprimare laser

by
Imprimanta laser Xerox 9700
Imprimanta laser Xerox 9700

Xerox a lansat primul echipament de imprimare cu tehnologie laser, Xerox 9700, in 1977. Acesta a fost rezultatul a aproape 10 ani de cercetare si dezvoltare si a marcat un punct de cotitura in evolutia industriei de imprimare globale.

“Inovaţia a fost dintotdeauna unul dintre elementele definitorii ale business-ului Xerox, iar compania investeste in mod constant in tehnologii şi soluţii noi,” spune Ioana Bulat, Marketing Communication Manager, Xerox Romania. „De la primul patent inregistrat in 1933, Xerox şi subsidiarele sale au inregistrat nenumarate brevete in toata lumea, iar compania se afla la ora actuala intre primele 20 de organizatii, ca numar de patente obtinute. In ultimii 10 ani, Xerox a investit in fiecare trimestru peste 100 de milioane de dolari in cercetare si dezvoltare. Inginerii si cercetatorii nostri isi folosesc creativitatea pentru a dezvolta solutii care sa produca o schimbare reala in viata clientilor nostri, din toate sectoarele de activitate.”

Povestea imprimarii laser incepe in 1969, cand Gary Starkweather, un inginer Xerox, a inceput sa lucreze la optimizarea tehnologiei de copiere, adaugand un fascicul de lumina laser pentru a obţine o imprimanta laser. Sistemul digital de control şi generatorul de caractere pentru imprimanta au fost dezvoltate impreuna cu Butler Lampson şi Ronald Rider in 1972, la Palo Alto Research Center (PARC). Prototipul original se numea EARS si a devenit ulterior sistemul de tiparire cunoscut sub numele de Xerox 9700.

Echipamentul Xerox 9700 imprima in format landscape sau portret, la rezolutia de 300 dpi, la o viteza de 2 pagini pe secunda. Utilizatorii puteau imprima inclusiv fata-verso, un procedeu inventat tot de Xerox, in anii 1970.  Mulţi ani, Xerox 9700 a fost una dintre cele mai utilizate imprimante la nivel global pentru imprimarea volumelor mari.

Modelul 9700 s-a dovedit a fi un produs extrem de eficient si a inspirat dezvoltarea multor altor echipamente, atat de Xerox, cat si de competitori. Mai tarziu, in 1980, Xerox anunţa sistemul de imprimare laser 5700, o versiune mult mai compacta a Xerox 9700, care permitea operarea echipamentului printr-o interfaţa touch screen şi avea opţiuni de finisare. In 1981, Xerox a lansat si prima imprimanta laser creata special pentru birouri – Xerox Star 8010.

Xerox a continuat sa isi dezvolte tehnologiile de imprimare, printre inovatiile care au urmat numarandu-se tonerul cu punct scazut de topire EA, batoanele de cerneala solida si sistemul de imprimare inkjet de mare viteza, bazat pe o cerneala fara apa. Astazi, echipamentele de imprimare Xerox servesc clientilor din companii de toate dimensiunile si din toate sectoarele de activitate, folosind tehnologii de imprimare si de crestere a productivitatii de ultima generatie.