NEW TECHNOLOGY — May 2, 2017 at 4:51 am

Roboții ar putea merge la lucru în locul oamenilor

by
One youn man resting, he is lying down on a sofa with a pair of glasses on his hand. Format: Horizontal Concept: life style, leissure and relaxation.
.

Trezirea dimineața și începutul zilei pot fi obositoare și grele de multe ori pentru angajați, în special în sectorul serviciilor. Acest lucru poate fi evitat totuși, dacă trimitem roboții la lucru în locul oamenilor.

O companie din California susține că a găsit deja soluția pentru a pune roboții la lucru, dar fără a înlocui angajații umani. Un magazin din zona centrală a Palo Alto angajează oameni din toată lumea, inclusiv din Bermude și Kansas, dar aceștia nu sunt niciodată prezenți fizic la locul de muncă. În locul prezenței fizice, angajații sunt reprezentați de prezențe virtuale ale acestora, operate chiar de ei, dar din locuințele în care trăiesc, utilizând tehnologia Beam.

Roboții deschid ușile magazinului, reglează luminile, temperatura, se rotesc pentru a putea conversa cu clienții, și chiar le împart bomboane acestora. Mișcările roboților sunt controlate prin mouse-ul și tastatura calculatorului angajatului, în timp ce prezența acestuia este asigurată prin imaginile oferite de webcam pe un ecran de mari dimensiuni. Vederea capului angajatului pe un ecran mobil purtat de un suport mobil special, o imagine considerată totuși înfricoșătoare de cei mai conservatori. Tehnologia de lucru mobilă este implementată de Suitable Technologies, companie care vede această tehnologie ca un viitor al locurilor de muncă ce nu necesită prezența fizică a angajaților. Totuși, tehnologia este atât de realistă și avansată încât clienții reușesc să se adapteze fără probleme și sa socializeze cu oamenii din spatele ecranelor ca și cum aceștia ar fi la fața locului. Tehnologia are o serie de funcții care cresc realismul, depășindu-se astfel limita dintre real și virtual.

Scott Hassan, fondatorul companiei care dezvoltă tehnologia virtuală nu este nou în domeniu, fiind un pionier care a ajutat la dezvoltarea codului pentru dezvoltarea motorului de căutare Google. Acesta a dezvoltat în trecut și compania de mesagerie eGroups, achiziționată ulterior de Yahoo, dar și laboratorul propriu de robotică Willow Garage. Acesta a lansat colaborarea cu Beam din cauza nemulțumirii față de izolarea angajaților la distanță, în ciuda existenței noilor tehnologii și inovații pentru comunicare. Modul actual de lucru este văzut ca unul eficient, prin care companiile pot recruta angajați din toate colțurile lumii. Posibilitatea aceasta oferind valoare companiilor, prin diversificare viziunilor și a forței de muncă, în special din zona multinațională. Tehnologia vine și în sprijinul companiilor de tip start-up, care pot angaja oameni foarte calificați din regiuni unde aceștia nu găsesc de lucru pentru calificarea pe care o dețin. Tehnologia este următorul pas în realismul sistemelor de comunicare și colaborare, fiind văzut ca un sistem nou care depășește experiența umană cunoscută, fiind o provocare în domeniu. Mai mult, un loc de muncă cu asemenea angajați virtuali poate crește eficiența, emailurile și telefoanele fiind ușor de uitat sau evitat, în timp ce un angajat virtual care se plimbă prin birouri este o provocare în rezolvarea rapidă a problemelor de servici.