Securitate — May 5, 2017 at 6:59 am

Blockchain: arhiva dumneavoastră permanentă de afaceri

by

Block chain technology

Considerăm firesc ca tranzacţiile online să devină zi de zi mai rapide şi mai line. Indiferent că e vorba de o achiziţie de la magazinul online favorit, o rezervare Airbnb sau o înregistrare pentru o emisiune muzicală online, vrem ca astfel de proceduri să fie rapide, cu cât mai puţine sincope posibil. Cu toate acestea, pe măsură ce economia digitală devine tot mai globalizată şi mai complexă, eliminarea sincopelor din tranzacţiile cotidiene online pare să devină o luptă continuă.

Dar dacă toată lumea implicată în tranzacţie ar folosi tehnologie blockchain? Întregul proces ar putea fi gestionat din interiorul unui singur sistem transparent, diseminat în rândul tuturor părţilor interesate, astfel minimizându-se potenţialul de eroare umană sau fraudă.

Aşadar, care sunt principalele caracteristici pe care Blockchain le poate oferi în astfel de cazuri? Blockchain este o tehnologie construită pe baze criptografice avansate, ceea ce o face securizată şi protejată la eşecuri în era digitală. Este construită pe baza consensului dintre membrii unei reţele şi actualizează statutul contractului în timp real, astfel încât tranzacţiile de afaceri sunt finalizate mult mai rapid ca înainte.

Generează o înregistrare permanentă şi transparentă a tranzacţiilor, evitând astfel multe dintre obstacolele şi problemele întâlnite în tranzacţiile de afaceri la nivel global.

Tehnologia blockchain cuprinde patru capabilităţi principale, care pot conduce la creşterea eficienţei şi la reducerea costurilor unei reţele de afaceri. Acestea sunt: jurnalul diseminat, contractul inteligent, confidenţialitatea şi consensul.

Jurnalul diseminat este sistemul diseminat de înregistrări. El este diseminat în rândul participanţilor, care dispun de propria copie prin replicare. Jurnalul diseminat dispune de permisiuni de acces, astfel încât participanţii să poată vedea doar tranzacţiile potrivite pentru ei.

Contractele inteligente permit ca regulile de afaceri definite de contract să fie încorporate în blockchain şi executate odată cu tranzacţia. Contractul inteligent este verificabil, semnat şi codificat în limbaj de programare.

Deşi se diseminează un jurnal, participanţii au nevoie de confidenţialitate. Aceştia au nevoie ca tranzacţiile să fie autentificate şi confidenţiale, şi identitatea lor să nu poată fi legată de o tranzacţie.

În cadrul tehnologiei Blockchain, prin intermediul criptografiei puternice se controlează cine ce poate vedea. Aceasta permite procesului de înregistrare utilizatori să construiască o reţea de încredere, în care permiterea accesului se face prin gestionarea certificărilor.

Atingerea consensului între parteneri pentru construirea de servicii distribuite de încredere a devenit o caracteristică esenţială a reţelelor blockchain. Un consens convenit de către toţi membrii participanţi relevanţi ai reţelei asigură actualizarea jurnalului doar prin tranzacţii verificate de reţea.

Tehnologia blockchain poate ajuta afacerile din orice domeniu sau industrie să accelereze tranzacţiile. IBM lucrează actualmente cu peste 400 de clienţi pentru a promova această tehnologie pentru companii şi organizaţii, de la domeniul financiar la cel de sănătate, comerţ şi chiar shipping şi distribuţie.

Maersk, liderul global în domeniul logisticii, a descoperit în 2014 că un simplu transport de bunuri congelate din Estul Africii către Europa poate ajunge în contact cu aproape 30 de oameni şi organizaţii, generând peste 200 de interacţiuni diferite şi, suplimentar, un volum de hârtii de zece centimetri. Astfel de transmiteri dintr-o parte în alta poate duce la informaţii lipsă şi uneori incomplete, mai ales din cauză că procesul are o componentă manuală puternică. Împreună, IBM şi Maersk folosesc tehnologia blockchain ca să modernizeze lanţul global de aprovizionare şi să elimine o mare parte din procesul manual, totodată reducând fraudele şi risipa.

Everledger foloseşte blockchain ca să monitorizeze traseul diamantelor, Walmart aplică un proiect pilot de utilizare blockchain în China, în zona siguranţei alimentare, pentru depistarea originii hranei, iar Crédit Mutuel Arkéa foloseşte blockchain pentru verificarea identităţii clienţilor. În plus, Sberbank, cea mai mare bancă rusească, membră a proiectului Hyperledger, a ales IBM pentru construcţia unei soluţii blockchain de întărire a serviciilor la distanţă pentru instituţiile financiare.

Însă cele de mai sus sunt doar exemple pentru unele dintre problemele curente, la rezolvarea cărora tehnologia blockchain poate ajuta. În viitor, va exista un mare potenţial de combinare a tehnologiei blockchain cu tehnologiile Internet of Things. De exemplu, un frigider echipat cu senzori şi conectat la Internet ar putea utiliza blockchain ca să gestioneze interacţiuni automate cu lumea exterioară – de la comandă şi plată hrană, la aranjarea propriilor actualizări software şi monitorizarea statusului garanţiei.

Blockchain alimentează inovaţia şi oportunităţile în multe industrii diferite şi are  multiple cazuri de utilizare – mai ales în sectorul bancar, energie şi utilităţi, administraţie publică şi în rândul comunităţii start-up. De exemplu, în administraţia publică, blockchain asigură o transparenţă mai mare a administrării şi proceselor publice, micşorează costul furnizării de servicii şi promovează digitizarea proceselor, toate acestea ducând în ultimă instanţă la creşterea satisfacţiei cetăţenilor.