IoT powered by ALLIED TELESIS — May 26, 2017 at 4:54 am

Modul în care companiile implementează strategii IoT de succes și provocări ale inovațiilor IoT

by

IoT

IoT a adus în toate industriile o serie de provocări și inovații ce pot duce la succese și evoluții nesperate acum câțiva ani. Un exemplu de implementare cu succes a IoT vine de la compania Fujitsu.

Conectivitatea inteligentă a depășit dispozitivele pentru consumatori, fiind acum implementată pe scară largă în cadrul companiilor pentru operațiuni, logistică și produse, multe companii profitând deja de avantajele implementării IoT. Fujitsu a implementat nu mai puțin de 300 de inițiative bazate pe IoT, companiile bazate pe producție fiind cele mai avantajate de IoT prin implementarea mentenanței predictive. Conform estimărilor, mai mult de jumătate din companiile de producție din Europa au deja proiecte IoT în implementare, în timp ce în sectorul public și chiar în logistică, IoT este doar o primă perspectivă luată în calcul.

Companiile caută în tehnologiile IoT în special o mai bună conectivitate cu clienții și creșterea eficienței operaționale, dar cheia succesului acestora este aplicarea senzorilor și dispozitivelor conectate. Un sector care a fost slab tehnologizat este cel agricol, unde deși tradiția a dominat mulți ani, lumea modernă a IoT ajunge ușor și în ferme. De exemplu prin implementarea monitorizării vacilor a fost eficientizat sistemul prin care acestea sunt hrănite și fertilizate, sistemul trimițând alerte în timp real pe telefoanele fermierilor. Astfel, rata de reproducere a vacilor a crescut cu 70%, la un ciclu de nașteri crescut și un profit anual crescut cu 500$ pentru fiecare vacă, proiectul numit ”connected cow”, demonstrând cum IoT poate schimba dramatic și sectoarele unde se merge pe proceduri tradiționale.

Fujitsu a dezvoltat soluții pe baza IoT pentru industria aviatică, în special pentru companiile de transport internațional care cresc eficiența administrării flotei prin reducerea timpilor de staționare. A fost dezvoltat un sistem de senzori implementat în vestele de salvare și echipamentele de siguranță pentru ca tehnicienii care le verifică să poată vedea dacă există probleme printr-o simplă plimbare pe culoarul aeronavei, sistemul scanând senzorii și alertându-l pe acesta doar dacă există o problemă. Astfel, timpul pentru această verificare a fost redus de la până la 90 minute la doar 90 de secunde.

40136_160407_FTS_ETERNUSAF_Banner_728x90_RZToate aceste inovații și tehnologii aduc o mare provocare pentru dezvoltatorii rețelelor, creșterea rapidă a numărului dispozitivelor și a cantităților de date duce la necesitatea unei capacități mare de transfer al datelor și de stocare a acestora. Când numărul dispozitivelor atinge peste 50 de miliarde, va fi o provocare de management inteligent al acestora și al datelor procesate. Soluția cea mai bună este procesarea și luarea deciziilor la nivel local, informația procesată urmând să fie trimisă către un sistem de procesare central doar dacă este necesar. O altă provocare în acest sens este intimitatea, fiind de luat în calcul modul de autentificare în rețelele cu dispozitive conectate și modul în care sunt colectate și analizate datele cu caracter personal. Companiile trebuie să explice avantajele și să ofere beneficii clienților, pentru ca aceștia să fie deschiși la oferirea unor date cu caracter personal ce pot duce la personalizarea și eficientizarea serviciilor și produselor pe care le primesc. Standardizarea rămâne o altă provocare în lumea dispozitivelor, existând peste 30 de standarde de comunicații, fără șanse ca un singur standard să fie implementat prea repede, singura șansă de colaborare fiind cea de comunicație și interoperabilitate între dispozitivele diferitelor industrii.