Esential — May 28, 2017 at 8:54 am

Bariere în calea transformării digitale

by

transformare-digitalaUn studiu realizat recent de către un grup de furnizori de servicii cloud din Marea Britanie a descoperit că 65% dintre factorii de decizie din zona afacerilor nu consideră că organizaţia pe care o conduc dispune de talentele umane necesare în zone precum inteligenţa artificială, data science sau management de infrastructură pentru a reuşi să gestioneze corect noile modele sau aplicaţii IT care vor deveni regula ca rezultat al transformării digitale.

Cu toate astea, 47% din organizaţiile studiate îşi doresc în acest moment să implementeze strategii de transformare digitală în scopul reinventării propriei afaceri. Simon Ratcliffe, consultant principal Ensono, una din firmele grupului care a realizat studiul, a declarat presei că s-a constatat o creştere anuală de 6% a numărului de firme care consideră că transformarea digitală este importantă, însă aceste firme trebuie acum să-şi concentreze atenţia pe găsirea şi atragerea talentelor umane de care e nevoie pentru implementarea noilor tehnologii.

Conform studiului, care s-a axat pe zona Europei, în cele multe ţări există actualmente o lipsă acută de talente umane tehnologice, fapt care determină o bătălie acerbă între companii pentru descoperirea şi atragerea unor astfel de talente. Aproape 60% din companiile intervievate declară că se află în stadiul de a-şi regândi modelele de afaceri ca rezultat al noilor tehnologii de pe piaţă, tehnologii care includ inteligenţa artificială, data analytics şi interfeţele de programare aplicaţii (API).

Iar principalul motor al accelerării transformării digitale este continua schimbare a aşteptărilor clienţilor ca rezultat al utilizării, de către aceştia, în măsură tot mai mare a tehnologiilor digitale. În context, utilizarea inteligenţei artificiale şi a soluţiilor analytics devine vitală pentru interpretarea datelor clienţilor şi generarea unei experienţe mai bune a acestora în interacţiunea cu companiile furnizoare.

Rezultatul constă în creşterea dramatică a cererii pentru talente umane în zone precum data science, unde locurile de muncă disponibile au crescut în mod dramatic, cu peste 30% în spaţiul european, pe parcursul anului 2016, dar şi în zona de securitate cibernetică. Multe firme au ajuns să se plângă că persoanele intervievate pentru astfel de locuri de muncă nu dispun de abilităţile cerute şi unele dintre ele învinuiesc deja sistemele educaţionale pentru neadaptarea curiculei de învăţământ la cerinţele curente ale pieţei muncii.

Unele firme ajuns să caute ajutor profesionist la cel mai înalt nivel pentru a-şi acoperi lipsa de personal instruit. 41% dintre firmele intervievate spun că lucrează cu furnizorii de tehnologie pentru recrutare de persoane instruite, iar o treime dintre ele lucrează cu firme specializate de training pentru a încerca să găsească rapid talente pe care le pot remodela conform noilor cerinţe în interiorul companiei. Efortul este logic atâta vreme cât peste 40% din firme declară că provocarea lor cea mai mare în acest an va fi aceea de a păstra ritmul cu schimbările tehnologice, iar unele din cele mai mari priorităţi legate de cheltuirea bugetelor anul viitor se referă la investiţii în cloud, infrastructură şi transformare agilă a afacerii.