Data Center / Storage — May 29, 2017 at 9:47 am

Stocarea datelor din cloud în sateliți spațiali ar putea elimina problemele de viteză de acces

by

storageCompaniile din zilele noastre consideră vitală și cea mai mică diferență de viteză de transfer când vine vorba de externalizarea centrelor de date către cloud. Transferul rapid și securizat al datelor poate reprezenta diferența dintre succes și eșec, astfel, furnizorii trebuie să se orienteze către soluții și tehnologii eficiente.

Arhitectura de comunicații standard încetinește fluxul de informații cu sistemul său multiplu și prin schimburi prin rețele terestre. În același timp, această metodă expune datele la monitorizare și manipulare de-a lungul traseului de transfer. Chiar și cea mai eficientă rețea de cloud cere centrelor de date ale terților să se reproducă la nivel global pentru furnizarea eficientă a datelor la nivel mondial. Totuși, viitorul stă în transferul datelor dintr-un singur loc al companiei către orice locație din lume în mai puțin de o secundă. Soluția pentru această provocare va fi găsită prin noua tehnologie a centrelor de date bazate pe spațiu, creând o coloană vertebrală a telecomunicațiilor în întreaga lume. O astfel de rețea va permite ca datele să circule liber în întreaga lume fără restricții și fără teama de interceptare, permițând companiilor să furnizeze virtual orice birou la distanță în mai puțin de o treime dintr-o secundă, indiferent de proximitate, fără probleme de latență, jurisdicție sau securitate digitală.

O infrastructură independentă de rețea bazată pe spațiu pentru furnizorii de servicii de cloud și pentru clienții lor din cadrul companiilor și guvernelor este deja posibilă. Această nouă paradigmă ar permite clienților să beneficieze de o stocare sigură și de furnizare a datelor sensibile din întreaga lume. Prin plasarea datelor pe sateliți accesibili de pretutindeni prin intermediul terminalelor dedicate securizate, multe dintre provocările actuale de transport de date vor fi rezolvate. Spațiul de depozitare bazat pe spațiu oferă o soluție convenabilă pentru problemele legate de securitate și jurisdicție, oferind în același timp o viteză de tranzit fără precedent. Aceasta nu este o idee complet nouă, ci o reconsiderare a practicilor actuale. Organizațiile și entitățile guvernamentale se bucură deja de avantajele de comunicare ale sateliților care sună pe pământ. Folosind tehnologiile care ar permite stocarea în spațiu a cloud-ului, aceștia se pot bucura de comunicații și mai rapide și mai sigure, oferind servicii care altfel nu ar fi posibile.

Redarea de audio și video se face mult mai rapid cu infrastructura de rețea bazată pe spațiu. În prezent, există o latență de mai mult de două secunde în redarea de video în timp real cu ajutorul unei drone. Folosind un sistem de telecomunicații bazate pe spațiu, latența va fi redusă la mai puțin de o secundă. În plus, serviciile de streaming video ar putea să ocolească rețelele congestionate și costisitoare și redarea rapidă de video live ar deveni realitate. O altă dezvoltare benefică este că furnizorii de servicii cloud vor putea să vândă servicii fără a adăuga mai multe cheltuieli de capital sau de exploatare pentru o expansiune competitivă. Transmiterea și stocarea extrem de sigure a informațiilor critice sau extrem de sensibile, fără rețele de infrastructură terestră și cu locații vulnerabile ar putea să devină un punct forte pentru furnizorii de cloud, care au probleme de credibilitate din cauza utilizării infrastructurii terestre. Folosirea unei abordări bazate pe spațiu în stocarea și transferul datelor înlătură intermedierea, astfel încât permite companiilor și guvernelor să aibă viteza și confidențialitatea de care au nevoie pentru a avea încredere totală în noile tehnologii și pentru ca acestea să eficientizeze în mod real activitățile acestor entități.