Expert IT — June 16, 2017 at 9:01 am

Câmp de luptă wireless

by

Alexandru Gaiu, Solutions Engineer Allied TelesisToată lumea a auzit de acum de IoT. Este buzzword-ul care pare să fi reușit în cele din urmă să surclaseze “cloud” în preferințele publicului. Ce înseamnă însă IoT? Prima oară am auzit întrebarea asta la un eveniment de IT când unul dintre prezentatorii de acolo a întrebat exact asta. Răspunsurile au fost extrem de variate, la fel cum sunt și definițiile ce pot fi date acestui curent.

de Alexandru Gaiu, Solutions Enginner la Allied Telesis

Ce înseamnă IoT totuși din punct de vedere al rețelei? Înseamnă o mulțime de dispozitive ce pot executa o acțiune, senzori de tot felul, au chiar obiecte casnice ce nu ar fi părut să aibă vreodată legătura cu IT-ul, ce intră în competitive pentru o conexiune la rețea.
Dacă până acum puțin timp trebuia să avem grijă ca o stație de lucru și un telefon IP să poată fi conectate la rețea și să existe o conexiune wireless pentru un laptop, brusc ne-am trezit că trebuie să avem o conexiune pentru televizor, una pentru chillerele din camera serverelor, musai câte una pentru senzorii din rack-uri și câte una pentru fiecare PDU intelligent. Asta nu ar fi o problemă, avem porturi de rețea pentru toată lumea, putem instala switch-uri cât cuprinde, dar până și IoT se schimbă.
Acum trebuie să avem grijă să avem o rețea wireless pentru laptop-uri, dar care să deservească și senzorii de calitate a aerului instalați prin cine știe ce locuri, senzorii de umiditate a solului din ghivecele cu plante
și becurile inteligente.
Dacă la porturi de rețea făceam loc pentru toată lumea, la wireless nu e la fel de simplu. Nu poți pune câte AP-uri îți dorește inima pentru că în cazul lor, competiția pentru resurse (aerul) este acerbă, și putem crea mai multe probleme decât rezolvăm.
În plus, nu doar device-urile IoT luptă pentru accesul wireless. Am primit de curând prima cerere de proiect pentru o clădire de birouri complet wireless, pentru toată lumea. Așa că putem spune fără exagerare că următorul câmp de luptă este wireless-ul.

La Allied Telesis avem deja o o bază puternică pusă la punct în ceea ce privește rețeaua, echipamentele noastre și în special sistemul de operare din spatele lor având timp să se maturizeze. În plus, sistemul de management al configurațiilor, AMF, și-a demonstrat deja robustețea și utilitatea în practică.
Pentru a veni în întâmpinarea problemelor ce se întâlnesc acum în rețele precum și pentru a pregăti viitorul, echipamentele noastre suportă OpenFlow, ce împreună cu soluția SESC (Secure Enterprise Secure SDN Controller) permit un comportament dinamic al rețelelor în fața unor provocări la fel de dinamice.

Ce se întâmplă însă cu partea de wireless?

În wireless avem deja soluțiile binecunoscute bazate pe controller ce permit un management centralizat al întregii rețele. Dar această soluție începe deja să-și arate limitările, ea nu a fost creată pentru a susține un număr fabulos de echipamente, chiar dacă unele dintre ele au un trafic foarte redus.
Pentru noul val de rețele, propunem o nouă idee wireless denumită AWC – Autonomous Wave Control. În situația dată rețeaua wireless nu mai poate fi privită ca o rețea de sine stătătoare, ci ca făcând parte din rețea. Din acest motiv, rolul de controller nu va mai aparține unui echipament separat sau unui server separat, ci va fi îndeplinit de același software ce se ocupă de managementul întregii rețele. Funcția de protecție și management a AMF se extinde astfel de la rețeaua cablată asupra întregii rețele.
Suportul OpenFlow se extinde și el de la switch-uri către AP-uri, astfel încât un AP va putea fi tratat de către SESC la fel ca un switch, diferența nu mai există.

Pentru provocările din spectrul radio, compania noastra a apelat la specialiștii universității din Kyoto impreună cu care am dezvoltat algoritmul ce constituie inima AWC. Bazat pe Teoria Jocurilor, algoritmul permite AP-urilor ce formează rețeaua să adune informații despre mediul înconjurător, să le transmit către software-ul de management, care să ia decizia celei mai bune configurații și să o trimită înapoi către AP-uri. Acestea aplică, verifică, retrimit informațiile și bucla se reia astfel încât rețeaua să fie în permanență într-o stare optimă și capabilă să ofere un maximum de servicii.

Toate aceste functionalități, compun ceea ce Allied Telesis numește Network AI, un concept depre care vă promitem că veți auzi mult mai multe în perioada ce urmează.