EDUCATIE / JOB — July 3, 2017 at 10:37 am

Elevi din șapte județe au studiat gratuit educație rutieră la clasă

by
665_de_elevi_din_sapte_judete_au_studiat_gratuit_educatie_rutiera11Junior Achievement (JA) România și Holcim România au desfășurat, în perioada octombrie 2016-iunie 2017, a doua ediție a proiectului educațional „Drum sigur – ABCdar rutier”, dezvoltat pe baza programei de educație rutieră elaborată de Ministerul Educației și Cercetării Științifice în anul 2015, la care au participat elevi din 13 localități preponderent rurale și mic urbane.

665 de elevi din 30 de clase a III-a și a IV-a au beneficiatde un pachet de cursuri derulate la clasă și de un kit educațional suport ce susțin învățarea practică și formarea unui comportament preventiv în trafic.
Prin intermediul setului de materiale dedicate – ce include ghidul profesorului, manualul pentru elev, auxiliare și DVD-uri educaționale – clasele participante au abordat teme privind deplasarea sigură pe drumurile publice, respectarea regulilor de circulație și adoptarea unui comportament preventiv, identificarea semnelor rutiere și a normelor de conduită în mijloacele de transport public și eventualele consecinţe ale nerespectării acestora.
În dezvoltarea temelor, alături de profesori, la clasă au fost implicați polițiști rutieri, dar și 41 de consultanţi voluntari ai companiei Holcim România, care au împărtășit elevilor sfaturi practice pentru a fi în siguranță pe drumurile publice sau la locul de joacă.
Siguranța este una dintre valorile noastre de bază și constituie un pilon principal al strategiei Holcim România. Punem accent pe securitate atât în cadrul operațiunilor noastre, cât și în cadrul comunităților în care ne desfășurăm activitatea, și mă bucură implicarea într-un număr atât de mare a colegilor mei în cadrul acestui proiect. Prin programul de educație în comunitățile locale Drum Sigur – ABCdar rutier, ne dorim ca elevii să dobândească cunoștințe utile în ceea ce privește gestionarea corectă a situațiilor de risc rutier și să își asume astfel rolul de promotori ai comportamentului preventiv în trafic, pentru ei și pentru cei din jurul lor”, a declarat Alina Cristea, Manager Dezvoltare Durabilă Holcim România.
Ținând cont de specificul rutier al localităților participante la program, temele cu cel mai mare impact în rândul elevilor au fost cele referitoare la deplasarea în condiții speciale de drum și la deplasarea cu mijloacele de transport în comun, respectiv cu microbuzul școlar.
La finalul programului, 74% dintre elevi au identificat vestimentația reflectorizantă ca fiind un mijloc foarte eficient pentru prevenirea riscurilor rutiere.
Programul este dezvoltat pe baza programei de educație rutieră elaborată în 2015 de Ministerul Educației și Cercetării Științifice și susține Strategia Națională pentru Siguranța Rutieră adoptată în 2016, care prevede întărirea rolului educației și al campaniilor de sensibilizare și conștientizare.
La programul Drum sigur – ABCdar rutier au participat în acest an 16 școli din localitățile: Câmpulung, Cetățeni, Stâlpeni, Stoenești, Valea Mare-Pravăț (Argeș), Aleșd (Bihor), Brașov (Brașov), Cluj-Napoca, Turda (Cluj), Tărtășești, Voinești (Dâmbovița), Chitila (Ilfov), Timișoara (Timiș).
În cele două ediții ale programului, peste 1.200 de elevi au beneficiat de educație pentru prevenirea riscurilor rutiere.