Bizpoint — August 1, 2017 at 9:13 am

O măsură insuficientă

by

leiLa sfârşitul lunii iulie, guvernul României a lansat un al doilea program de finanţare pentru firmele româneşti după programul Start-up Nation. De data asta este vorba de un program de susţinere a internaţionalizării operatorilor economici români. Programul a fost lansat pe 31 iulie, cu dată de încheiere 4 august!

Conform programului, statul oferă o alocație financiară nerambursabilă în cuantum de maximum 50 mii lei/beneficiar (reprezentând maximum 90% din valoarea cheltuielilor eligibile), pentru un număr maxim de 500 de beneficiari anual, care îndeplinesc condițiile de eligibilitate. Pentru perioada 2017-2020 este prevazut un buget total de 71 milioane de lei, din care suma alocata anului 2017 este de 5 milioane lei.

Criteriile de eligibilitate sunt însă foarte interesante. Pe lângă finanţarea participărilor individuale la târguri şi expoziţii internaţionale, pentru care se acordă o sumă de 30.000 lei, se mai acordă finanţări pentru pentru crearea identității vizuale a unui IMM – marcă și/sau siglă și/sau slogan, pentru realizarea unui site pe Internet/aplicație pentru mobil, pentru prezentarea activității solicitantului și a produselor promovate, în limba română și limba engleză/ altă limbă de circulație internațională pieței căreia i se adresează, precum şi pentru alte activităţi cum ar fi cele de training, realizarea de analize şi studii de piaţă, sau alte activităţi de promovare a internaţionalizării. Acordarea finanțării se realizează în baza criteriului “primul venit – primul servit”, în limita bugetului.

O astfel de măsură a fost caracterizată poate cel mai bine de către Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR, care spunea, într-un comunicat de presă, că “Inițiativa, deosebit de utilă pentru IMM-uri, oferă pentru prima oară posibilitatea firmelor de a participa individual la târguri și misiuni economice. Totuși, este important de precizat că perioada de aplicare de 5 zile este foarte scurtă, iar alocarea de numai 5 milioane de lei asigură finanțarea a doar 100 de beneficiari și nu 500 cât este menționat în cadrul procedurii. Solicităm ca lansarea viitoare să aibă loc așa încât firmele să poată participa la târguri și misiuni pe parcursul întregului an. În prima zi au aplicat 163 de firme, ceea ce reflectă faptul că programul este foarte atractiv, firmele fiind interesate de interaționalizarea activității lor. Astfel, solicităm suplimentarea cu un buget aferent susținerii a încă 400 de firme.”

Rămâne de văzut dacă o astfel de nevoie va fi înţeleasă de autorităţi în viitorul apropiat sau acestea vor decide să lase un astfel de moment singular în istorie.