Agricultura&FMCG — August 29, 2017 at 4:19 pm

Securizarea lanţului de producţie-desfacere alimente cu tehnologia blockchain

by

ibm

Un grup de companii de top din zona lanţului global de producţie şi distribuţie alimentară a semnat un parteneriat major de colaborare în domeniul blockchain cu IBM menit să întărească încrederea consumatorilor în sistemul alimentar global. Consorţiul de companii include nume precum Dole, Driscoll’s, Golden State Foods, Kroger, McCormick and Company, McLane Company, Nestlé, Tyson Foods, Unilever şi Walmart, şi va lucra împreună cu IBM pentru a identifica noi zone în care lanţul global de producţie şi distribuţie alimentară poate beneficia de pe urma tehnologiei blockchain.

Tehnologia blockchain poate fi folosită la îmbunătăţirea monitorizării traseului alimentar prin furnizarea de informaţii de încredere despre originea şi starea alimentelor.

În fiecare an, unul din zece oameni se îmbolnăveşte – şi 400.000 de oameni mor – din cauza hranei contaminate. Multe dintre aspectele critice cu impact asupra securităţii alimentare, cum ar fi trans-contaminarea, extinderea bolilor generate de alimente alterate, pierderi alimentare inutile şi povara economică generată de recuperarea alimentelor contaminate sunt amplificate de lipsa accesului la informaţii despre alimente şi despre parcursul acestora. Poate dura săptămâni întregi pentru identificarea punctului exact de contaminare, fapt care generează alte boli, pierderi de venituri şi irosire de produse. De exemplu, a fost nevoie de mai bine de două luni pentru identificarea fermei care a generat contaminare în cazul unui incident recent legat de prezenţa salmonellei în fructele de papaya.

Tehnologia blockchain este ideală pentru a ajuta la adresarea cu succes a unor astfel de provocări, deoarece setează un mediu de încredere pentru toate tranzacţiile. În cazul lanţului global de producţie-desfacere alimente, toţi participanţii la acest lanţ – cultivatori, furnizori, procesatori, distribuitori, reglementatori şi consumatori – pot obţine acces la informaţii cunoscute şi de încredere privitoare la originea şi starea alimentelor pentru tranzacţiile pe care doresc să le desfăşoare. Acest fapt poate permite furnizorilor de alimente şi altor membri ai ecosistemului să folosească o reţea blockchain pentru a trasa produsul contaminat către sursa de contaminare într-o perioadă scurtă de timp, în scopul asigurării alimentelor contaminate de pe rafturile magazinelor şi al opririi răspândirii bolii.

Firmele Dole, Driscoll’s, Golden State Foods, Kroger, McCormick and Company, McLane Company, Nestlé, Tyson Foods, Unilever, Walmart şi altele asemenea au început acum colaborarea cu IBM pentru a promova blockchain ca tehnologie cheie pentru sectorul alimentar. Împreună, aceste companii vor ajuta la identificarea şi prioritizarea unor noi zone unde tehnologia blockhain poate genera beneficii pentru ecosistemele alimentare, astfel generând noi soluţii IBM. Acest efort se va baza pe multiple proiecte pilot IBM şi pe reţele de producţie din domenii înrudite care au demonstrat cu succes moduri în care tehnologia blockchain poate genera un impact pozitiv asupra monitorizării globale a lanţului alimentar.