Esential — September 1, 2017 at 7:38 am

Achiziţii pe încredere

by

StorageUn recent studiu realizat de Enterprise Storage Group pentru firma de testare a performanţelor de storage Virtual Instruments a arătat, oarecum suprinzător, că atunci când e vorba de achiziţie echipamente de stocare date, cei mai mulţi clienţi de tip companii se bazează pe furnizori sau vânzători pentru sugestii legate de produsele cele mai potrivite. Studiul a intervievat un număr de 412 profesionişti IT responsabili de stocarea de date din organizaţii din întreaga Europă cu mai mult de 1000 de angajaţi.

Întrebaţi cum încearcă să se asigure că sistemele de stocare date vor satisface nevoile de performanţe şi disponibilitate cerute, 33% dintre respondenţi au declarat că au încredere în vânzător/integrator pentru sugerarea celei mai potrivite soluţii, în vreme ce aproape un sfert (23%) au spus că au încredere în furnizorul lor pentru alegerea unei soluţii potrivite. Cu toate astea, 29% dintre respondenţi au declarat că îşi profilează şi modelează singuri fluxurile de lucru înainte de a lua decizii legate de achiziţie, în vreme ce 11% au spus că lucrează împreună cu furnizorii la alegerea celei mai potrivite soluţii.

Între timp, studiul a descoperit că cei mai mulţi deţinători de aplicaţii (57%) se implică în infrastructura de stocare date dar nu au nicio implicare în achiziţia ei, iar 23% au spus că nu le pasă deloc de aceste aspecte. Doar 16% din deţinătorii de aplicaţii sunt interesaţi de stocarea de date şi sunt implicaţi în procesele de achiziţii.

Respondenţii au fost întrebaţi şi cum ţin evidenţa performanţelor legate de stocare şi disponibilitatea acesteia. Cei mai mulţi (54%) folosesc instrumente de monitorizare de tip open source, în vreme ce 40% folosesc instrumentele de monitorizare proprietare ale furnizorilor de echipamente. O mică minoritate (5%) nu foloseşte niciun fel de instrumente de monitorizare şi pur şi simplu apelează la furnizor dacă întâmpină probleme cu infrastructura.

Toate acestea se petrec în condiţiile în care două treimi din respondenţi (66%) declară că au nevoie de vizibilitate în timp real a stocării de date deoarece nu-şi permit timpi de cădere a infrastructurii, în vreme ce 32% spun că instrumentele care furnizează instantanee ale stării de sănătate a sistemelor la fiecare câteva minute le sunt suficiente.

În fine, studiul a descoperit că cele mai multe organizaţii încheie SLA-uri pentru performanţele şi/sau disponibilitatea infrastructurii de stocare date. Cei mai mulţi (41%) au încheiate SLA-uri pentru sistemele de stocare on-premise, în vreme ce 36% au încheiate SLA-uri pentru disponibilitate. Circa 17% au încheiate SLA-uri pentru performanţele sistemelor, în vreme ce 2% nu au încheiate niciun fel de SLA-uri pentru zona de stocare