INTERVIU — September 29, 2017 at 10:36 am

Start-up cu ambiţii mari de inovaţie digitală

by

Liviu1Intellixoft este un start-up românesc care întruneşte multe din elementele unei firme native digital despre care se vorbeşte la superlativ în mediile informaţionale din întreaga lume. Club IT&C a stat de vorbă cu Liviu Daniel Mara, Founder & CEO, despre ceea ce poate oferi o astfel de firmă nativă digital pieţei la ora actuală.

Rep: Cum a luat naştere Intellixoft?

Liviu Daniel Mara: Firma este înfiinţată din 2015. A fost un start-up cu creştere lină şi lentă. Am muncit foarte mult ca să reuşim să ajungem la nivelul de implementare de servicii dorit. De-abia acum începem să implementăm cu adevărat ideea de la care am pornit. Studiile si schimburile de experienţă realizate în această perioadă au demonstrat faptul ca soluţia este fiabilă şi pretabilă pentru aproape orice afacere ajunsă in zona digitală.

Rep: Aţi avut un start dificil?

Liviu Daniel Mara: Am pornit de la o idee la care m-am gândit mult înainte de a o pune în practică. După ce am construit primele module, am început să vindem ca să obţinem fonduri pentru dezvoltarea celorlalte module ale soluţiei. Însă banii s-au obţinut în firmă în special din servicii IT efectuate pentru clienţi. Credem cu tarie că produsul pe care îl lansăm acum o să ne ajute în mod esenţial în diversificarea surselor noastre de venit.

Rep: În ce constă acest produs, sau mai exact această soluţie?

IntelixIdentityLiviu Daniel Mara: Este vorba de o platformă modularizată de autentificare, autorizare şi management al utilizatorilor, bazată pe tehnologii noi şi revoluţionare gen blockchain, biometrie şi inteligenţă artificială. Vrem să folosim tehnici de top pentru a implementa o soluţie de top. Platforma va fi instalată la client, însă va merge şi în zona de cloud cu anumite funcţionalităţi. Sunt anumite module care vor fi oferite ca servicii.

Rep: Cum ar fi?

Liviu Daniel Mara: De exemplu, modulul de biometrie cu recunoaştere facială si amprentă digitală, modulul de securitate adaptiva pe baza contextuala, modulul de certificate digitale, modulul de autentificare bazate pe parole one-time, modulul de access on-line/fizic pe baza de smartcarduri sau modulul de integritate şi consistenţă a datelor. Sunt practic module de securitate pentru toate zonele de activitate ale unei firme.

Rep: Şi în zona de inteligenţă artificială?

Liviu Daniel Mara: Da. Aici e vorba de algoritmi de recunoaştere facială, de algoritmi de stabilire a nivelului de securitate solicitat pe baza contextuală a comportamentului utilizatorului, a bunurilor si serviciilor tranzactionate. Clienţii cei mai reprezentativi sunt bănci, autorităţi statale, firme din sănătate. De asemenea, firmele din comerţul electronic sunt mari beneficiari potenţiali ai soluţiei. Însă suntem deschişi la orice zonă de activitate care are nevoie de astfel de soluţii.

Rep: Cât de scalabilă este o asemenea soluţie?

Liviu Daniel Mara: Tehnologia folosita elimită problemele de scalabilitate. Beneficiari pot să fie firme de orice dimensiuni, de la cele mai mici la cele foarte mari. Iar unul din marile avantaje ale soluţiei este că are aplicabilitate cross-business globală, asta însemnând că nu suntem limitaţi la un anumit domeniu de business sau la piaţa locală.

Rep: Fiind vorba de un efort de conştientizare a pieţei asupra soluţiei, veţi aplica la programul de finanţare a internaţionalizării afacerilor lansat de guvern?

Liviu Daniel Mara: Da, sigur o să participăm. Ar fi un ajutor foarte mare pe care l-am putea primi ca să ne extindem eforturile de marketing. Ca să fiu sincer însă, nu îmi pun foarte mari speranţe în acest program. Dacă vom fi acceptaţi, vom folosi finanţarea pentru a participa la târguri şi evenimente internaţionale.

Rep: De ce ar lua un client, fie şi internaţional, această soluţie de la dumneavoastră?

Liviu Daniel Mara: În special datorită inovaţiei pe care o aduce soluţia. Nu se găsesc prea des, de pildă, soluţii bazate pe blockchain. Pe lângă tehnologie, însă, soluţia pe care o oferim este unică prin flexibilitatea ei, prin modularizare precum şi prin complexitatea si construcţia nativă digital. Ea asigură integritatea şi consistenţa datelor în caz de atacuri cibernetice. În plus, o astfel de soluţie nu are nevoie de specialişti în securitate pentru mentenanţă, ceea ce constituie un imens avantaj. Vorbim aici de economii majore de bani, de resurse umane, dar şi de economii rezultate din diseminarea identităţilor. Fiind o soluţie distribuită, identităţile sunt diseminate între organizaţii şi se poate stabili un nivel de încredere mare între participanţi.

intellixoftRep: Unde speraţi să găsiţi clienţi?

Liviu Daniel Mara: În zona bancară, în zona administraţiei de stat, cea a serviciilor de sănătate și în zona corporatistă. Însă de interes sunt mult mai multe domenii de activitate, pentru că toate au nevoie de securitate în noua era digitală.

Rep: Ce va însemna continuarea zonei de servicii IT?

Liviu Daniel Mara: Deocamdată înseamnă extinderea zonei de servicii în zona bancară, unde suntem în faza de a alcătui o echipă dedicată. Însă putem să asigurăm servicii din cele mai diverse categorii, mergând chiar până la servicii de dezvoltare de produse şi arhitecturi de sisteme IT.